x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Udrea finanţează distrugerea plajei sălbatice de la Sulina

Udrea finanţează distrugerea plajei sălbatice de la Sulina

de Alexandru Nastase    |    Elena Stan    |    10 Mai 2010   •   00:00
Udrea finanţează distrugerea plajei sălbatice de la Sulina
Sursa foto: Luisiana Bigea/Agerpres

Comisia Europeană a trimis României un avertisment scris prin care cere protejarea păsărilor şi a habitatului acestora



"România a încălcat legislaţia de protecţie a naturii în Delta Dunării, în zona Sulina", potrivit avertismentului scris, transmis de Comisia Europeană. Asfaltarea străzii de acces pe plaja din Sulina, construirea biroului de turism şi a unei baze de tratament sunt finanţate de Ministerul Turismului condus de Elena Udrea.

Declanşarea procedurii de infrigement împotriva României de Comi­sia Europeană prin adresarea primei "Atenţionări" ar trebui să determine autorităţile române să oprească lucrările de distrugere a plajei Sulina şi să elaboreze un Studiu de impact asupra mediului credibil şi neinfluenţat politic.
În caz contrar, România va fi acuzată de încălcarea legislaţiei europene în domeniul protecţiei mediului la Curtea Europeană de Justiţie, riscând sancţiuni importante.

Prin vocea comisarului european pentru Mediu Janez PotoËnik, Co­mi­sia Europeană critică România şi for­mulează un avertisment împotriva ţării noastre, din cauza implemen­tării defectuoase a legislaţiei comunitare într-una dintre cele mai importante zone naturale protejate ale Uniunii, Delta Dunării.

Potrivit textului amendamentului, publicat pe site-ul Comisiei Europene, cazul se referă la un proiect imobiliar pentru infrastructură turistică la malul Mării Negre, în zona oraşului Sulina. Proiectul vizează dezvoltarea de spaţii de recreere pentru turişti şi a unui centru de sănătate, precum şi infrastructură rutieră care să faciliteze accesul la faţa locului. Asta deşi zona este sit Natura 2000, aflându-se de asemenea sub protecţia directivei "Păsări" şi directivei "Habitate" ale Uniunii Europene.

Comisia Europeană a analizat proiectul românesc şi a constatat mai multe deficienţe ale studiului de impact asupra mediu­lui. După părerea experţilor comisiei, studiul nu face referire la importante probleme de mediu pe care construc­ţiile le vor provoca în zonă atât habitatelor, cât şi speciilor de păsări. CE a ajuns la concluzia că studiul nu oferă nici un fel de garanţii că im­pactul de mediu al lucrării nu va fi unul semnificativ.
De aceea, Comisia Europeană transmite un avertisment scris României, somând autorităţile să ia măsuri pentru reglementarea situaţiei. În caz contrar, se poate ajunge la declanşarea procedurii de infringement împotriva României, acesta nefiind singurul caz de acest gen pe care trebuie să-l suportăm din cauza guvernanţilor.

Proiectul de dezvoltare turistică de la Sulina urmează a fi realizat cu fonduri de la Ministerul Turismului, bugetul alocat fiind de 179 de mi­lioane de lei. "Modernizarea plajei de la Sulina ar urma să fie finalizată în ianuarie", potrivit unei declaraţii a Elenei Udrea.

Plaja de la Sulina este vânată de investitori de cel puţin zece ani. Una dintre ultimele plaje virgine din Euro­pa a fost luată la ochi pe rând pentru a deveni ba staţiune turistică de cinci stele, ba aerodrom, ba parc de turbine eoliene, ba ministaţiune de tra­tament, recuperare şi agrement. Toa­te aceste programe au fost de-a lungul anilor avizate pozitiv de primarul oraşului, pedelistul Aurel Dimitriu.

Aflat la începutul anilor 2000 în tabăra Partidului Social Democrat, Di­mitriu s-a afiliat rapid la doctrina de luptă împotriva comuniştilor şi mi­neriadelor, promovată de Traian Băsescu, şi este de cinci ani membru al PDL. Din această postură i-a în­tâm­pinat la Sulina atât pe Băsescu, cât şi pe Elena Udrea, venită să promoveze turismul şi să se pozeze alături de salvamari pe plaja virgină. Acum aproape nouă ani, Dimitriu arunca pe piaţă primul proiect pentru dezvoltarea regiunii Sulina. La vremea respectivă era vorba despre o staţiune turistică de lux, menită să domine staţiunile din sudul Litoralului.

Pro­iectul, acum uitat, prevedea deversarea a tone de balast pe plaja virgină, şi asta doar pentru fundaţia stabilimentelor. Felul cum au decurs lucrurile a atras o investigaţie a Parchetului Naţional Anticorupţie (cum se numea atunci DNA,  instituţia condusă astăzi de Daniel Morar). Din cauza acestei frâne, proiectul a fost suspendat, dar reiterat la nivel decla­rativ şi în primii ani la Cotroceni ai lui Traian Băsescu.

În 2006, primarul proaspăt trecut la doctrina de dreapta semna prin Consiliul Local câteva documente prin care facilita trecerea unor terenuri din vecinătatea Sulinei la două firme care se ocupau cu construirea de parcuri eoliene. Doi libe­rali, între care unul membru al Se­natului României, ceruseră şi primi­seră nişte terenuri care nici măcar nu aparţineau localităţii Sulina, ci Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, pentru amenajarea a două parcuri de turbine eoliene. Şi acest proiect a fost oprit, prefectul de Tulcea intervenind atunci în in­stanţă din cauza ilegalităţii.

Tot în acea perioadă, un alt luptător îm­potriva mineriadelor, pedelistul Silviu Prigoană, a iniţiat printr-una din firmele sale un proiect de construire a unui aerodrom în Deltă. Prigoană spunea la vremea respectivă că i se pare foarte necesar un aerodrom lângă plaja virgină, pentru a facilita accesul turiştilor în Delta Dunării.

Reacţiile guvernatorilor Deltei Du­nării faţă de aceste proiecte au fost dintre cele mai diverse: dacă în 2002-2003 guvernatorul Virgil Munteanu (neimplicat politic) a făcut plângere penală la PNA imediat ce a aflat de proiectele lui Dimitriu, guvernatorii Paul Cononov (PNL) şi Grigore Ba­boianu (PDL) au fost mai degrabă neutri faţă de acţiunile lui Dimitriu. Dialogul dintre Primăria Sulina şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării arată o poziţie de forţă a edilului pedelist.

În ultimul an şi jumătate, de când Elena Udrea e pusă să se ocupe de turismul românesc, Sulina a intrat în atenţia publică printr-un nou proiect: o ministaţiune, cu locuri de cazare pentru turişti şi un centru de sănătate. Noutatea proiectului, faţă de cele anterioare, o reprezintă faptul că proiectul imobiliar nu mai este am­plasat pe plaja virgină (unde creşte, de altfel, şi o plantă protejată, volbura de nisip), ci la marginea ei.
Practic, plaja, atât de apărată de ecologişti, este lăsată acum în pace, fiind vizată doar zona de la marginea ei, o su­pra­faţă de mai multe zeci de hectare. De data aceasta, împotriva proiectului sprijinit de PDL se află însă Comisia Europeană, care ameninţă România cu declanşarea procedurii de infrin­ge­ment dacă proiectul nu este re­vizuit. Întreaga ţară ar putea plăti din cauza acestor interese imobiliare.

Primarul Aurel Dimitriu spune că nu ştie despre avertismentul formulat de CE împotriva Româ­niei, dar că proiectul este unul bun. "Sulina este un oraş cu multe proble­me şi singura salvare pentru locuitorii de aici o reprezintă plaja. Eu nu în­ţe­leg de ce se vorbeşte atât de mult des­pre volbura asta de nisip. Să-mi arate mie cineva volbura de nisip, ca să ştiu şi eu cum arată, pentru că nu am vă­zut-o niciodată! Şi nu am văzut-o pen­tru că nu există pe plaja Sulina", a spus pe­delistul de la Primăria Sulina.

"Proiectul implică lucrări la câteva facilităţi bal­neare, la un birou de turism, precum şi la un drum de acces. Zona este însă parte a reţelei Natura 2000 şi este protejată de Directi­vele europene privind protecţia păsărilor şi habitatelor. Comisia a descoperit câteva deficienţe în studiile de impact asupra mediului, toate le­gate de evaluarea eventualelor efecte negative asupra habitatelor şi speciilor de păsări. În opinia comisiei, din studiu lipsesc concluziile clare, capabile să înlăture orice dubiu ştiinţific rezonabil în privinţa posibilului impact negativ al acestor lucrări"
Comisia Europeană

×
Subiecte în articol: observator