x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Udrea, regina asfaltului

Udrea, regina asfaltului

de Elena Stan    |    08 Mar 2011   •   20:43
Udrea, regina asfaltului
Sursa foto: Bogdan Chesaru/Intact Images

155405-intact-images-bogdan-chesaru20110130151838004.jpgElena Udrea, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, va  admi­nistra 4 miliarde de euro prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI).

„Cel mai important program pentru minister în acest an este Programul Naţional de Dezvoltare a infrastructurii, în valoare totală de 4 mi­liarde de euro, destinat modernizării infrastructurii”, declara Elena Udrea la începutul acestui an. Derularea şi im­plementarea proiectelor prioritare din cadrul PNDI se aprobă prin ho­tărâre de guvern, însă Elena Udrea va stabili numărul de personal afe­rent Unităţii de Implementare a Pro­gra­mului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (UIPNDI), atribuţiile şi competenţele acestuia, precum şi regulamentul de organizare şi func­ţio­nare, potrivit proiectului de ho­tă­râ­­re de guvern postat pe site-ul institu­ţiei.

Ministerul condus de Udrea, în calitate de autoritate contractantă, organizează şi derulează procedurile de atribuire a contractelor de lucrări, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. UIPNDI se înfiinţează în cadrul MDRT şi are ca scop implementarea şi derularea proiectelor prioritare din cadrul PNDI.

Prin PNDI se vor reabilita şi mo­derniza 10.000 km de drumuri jude­ţe­ne şi de interes local, vor fi moder­ni­zate mai multe localităţi şi vor fi in­­troduse sisteme de canalizare, epu­ra­re a apelor uzate şi alimentarea cu apă a localităţilor. Prin PNDI se pot rea­liza obiective de investiţii noi, obiective de investiţii aflate în diferite sta­dii de execuţie şi care necesită finalizare, precum şi obiective care necesită modernizare şi/sau reabi­litare. Finanţarea proiectelor prio­ritare din cadrul PNDI se asigură din sume alocate anual cu această destinaţie din fonduri externe rambursabile şi nerambursabile, de la bugetul de stat, prin bugetul MDRT, precum şi din alte surse de finanţare legal constituite, pe baza docu­mentaţiilor tehnico-economice aprobate, conform le­gislaţiei în vigoare.

Pe perioada realizării lucrărilor, finanţarea este asigurată de prestatorii, executanţii şi furnizorii cărora le sunt atribuite lucrările, în urma procedurii de achiziţie publică, din surse financiare proprii şi/sau din credite bancare, pentru perioada 2011-2020. Plata sumelor datorate prestatorilor, executanţilor şi furnizorilor, aferente lucrărilor recepţio­nate în cadrul proiectelor prioritare, se realizează eşalonat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul MDRT, în perioada 2013-2020.

Pentru includerea în program a obiectivelor de investiţii aflate în diferite stadii de execuţie şi care nu pot fi finalizate, beneficiarii finali trebuie să rezilieze contractele aflate în derulare şi să prezinte stadiul fizic şi valoric actualizat la zi al restului de executat.

Primăriile beneficiare ale proiectelor trimit propunerile pentru realizarea obiectivelor de in­ves­tiţii, defalcate pe fiecare proiect prio­ritar în parte, însoţite de docu­mentaţiile tehnico-economice, întocmite în conformitate cu preve­derile legale în vigoare, aprobate şi finanţate de aceştia. MDRT centra­lizează pro­punerile şi le prioritizează.

×
Subiecte în articol: observator