x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comisia propune certificarea eliminărilor de dioxid de carbon

Comisia propune certificarea eliminărilor de dioxid de carbon

de Redacția Jurnalul    |    02 Dec 2022   •   19:00
Comisia propune certificarea eliminărilor de dioxid de carbon

Comisia Europeană a adoptat o propunere de instituire a primului cadru voluntar la nivelul întregii UE pentru certificarea fiabilă a eliminărilor de înaltă calitate ale dioxidului de carbon.

Propunerea va promova tehnologiile inovatoare de eliminare a dioxidului de carbon și soluțiile sustenabile oferite de agricultura carbonului și va contribui la îndeplinirea obiectivelor UE legate de climă, de mediu și de reducerea poluării la zero.

Regulamentul propus va îmbunătăți capacitatea UE de a cuantifica, a monitoriza și a verifica eliminările de dioxid de carbon. Transparența sporită va câștiga încrederea părților interesate și a industriei și va preveni dezinformarea ecologică. Eliminările de dioxid de carbon pot și trebuie să genereze beneficii clare pentru climă, iar Comisia va da prioritate activităților de eliminare a carbonului care vor oferi beneficii semnificative pentru biodiversitate. În perioada următoare, cu sprijinul experților, Comisia va dezvolta metode de certificare specifice pentru activitățile de eliminare a dioxidului de carbon care contribuie la îndeplinirea obiectivelor climatice și a altor obiective legate de mediu.

Pentru a se asigura transparența și credibilitatea procesului de certificare, în propunere sunt stabilite norme pentru verificarea independentă a eliminărilor de dioxid de carbon, precum și norme pentru recunoașterea sistemelor de certificare ce pot fi folosite pentru a se demonstra respectarea cadrului UE. Pentru a se asigura calitatea și comparabilitatea eliminărilor de dioxid de carbon, regulamentul propus stabilește patru criterii de CA.LI.T.ATE:

Propunerea este esențială pentru obiectivul UE de a deveni, până în 2050, primul continent din lume neutru din punct de vedere climatic. Pentru a îndeplini acest obiectiv, UE trebuie să își reducă la minimum emisiile de gaze cu efect de seră. Totodată, UE va trebui să utilizeze la scară largă eliminările de dioxid de carbon din atmosferă pentru a compensa emisiile care nu pot fi eliminate.

Datorită tehnologiilor industriale, precum bioenergia cu tehnologii de captare și stocare a dioxidului de carbon (BECCS) sau captarea directă a dioxidului de carbon din aer urmată de stocare (DACCS), dioxidul de carbon poate fi captat și stocat permanent. În agricultură și silvicultură, practicile aferente agriculturii carbonului pot spori în mod sustenabil stocarea carbonului în soluri și păduri sau reduce eliberarea carbonului din soluri, creând, totodată, un nou model de afaceri pentru fermieri și silvicultori. De asemenea, produsele și materialele durabile, precum produsele pentru construcții pe bază de lemn, pot ține carbonul fixat timp de decenii sau chiar mai mult.

Propunerea de azi va promova tehnologiile curate de vârf și va sprijini noul Bauhaus european prin recunoașterea capacității de a stoca dioxid de carbon a materialelor de construcții pe bază de lemn și eficiente din punct de vedere energetic. Propunerea va deschide calea pentru forme inovatoare de finanțare privată și publică, inclusiv finanțarea de impact sau sprijinul public bazat pe rezultate în cadrul ajutoarelor de stat sau al politicii agricole comune. Comisia va continua să finanțeze activitățile de eliminare a dioxidului de carbon pe teren prin Fondul pentru inovare (care poate finanța proiectele BECCS și DACCS, printre altele), prin politica agricolă comună, prin Fondul de dezvoltare regională, prin programul LIFE și prin programul Orizont Europa (inclusiv misiunea „Un pact al solului pentru Europa”).

Propunerea Comisiei urmează acum să fie discutată de Parlamentul European și de Consiliu, conform procedurii legislative ordinare. Comisia va dezvolta metode de certificare specifice pentru diferitele tipuri de activități de eliminare a dioxidului de carbon. Prima reuniune a grupului de experți este planificată pentru primul trimestru al anului 2023.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ue emisii certificare