x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UE nu are semnale de la Londra despre menţinerea restricţiilor pentru români

UE nu are semnale de la Londra despre menţinerea restricţiilor pentru români

05 Noi 2013   •   15:56
UE nu are semnale de la Londra despre menţinerea restricţiilor pentru români

Comisia Europeană nu a primit niciun semn de la Marea Britanie că aceasta intenţionează să menţină restricţiile la libera circulaţie a muncitorilor din Bulgaria şi România după 31 decembrie 2013, a declarat pentru Jonathan Todd, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune, Laszlo Andor.
CE a refuzat până în prezent să comenteze petiţia online antimigraţie lansată săptămâna trecută de cotidianul britanic Daily Express, dar a precizat care ar fi efectele menţinerii restricţiilor de pe piaţa muncii după expirarea perioadei tranzitorii de şapte ani prevăzute de tratatele de aderare a României şi Bulgariei.

Potrivit sursei citate, restricţiile de piaţa muncii care există într-un număr de nouă state membre vor lua sfârşit la 31 decembrie 2013, iar din prima zi a anului viitor muncitorii români şi bulgari vor beneficia pe deplin de legislaţia UE privind libertatea de circulaţie a lucrătorii la fel ca şi ceilalţi cetăţeni UE.

“După această dată nu există pentru un stat membru posibilitatea de a menţine sau de a reintroduce măsuri pentru restricţionarea accesului românilor şi bulgarilor la piaţa sa de muncă în absenţa unor tratate de aderare revizuite, ratificate de toate cele 28 de state membre”, a declarat Jonathan Todd.

Purtătorul de cuvânt reiterează faptul că Executivul comunitar a avut o poziţie fermă în favoarea garantării dreptului fiecărui cetăţean UE de a lucra fără restricţii în orice stat membru. “Statele membre au responsabilitatea de a garanta că această libertate este aplicată şi să dea dovadă de fermitate faţă de orice încercări de a submina această libertate fundamentală”, a subliniat Todd.

“CE nu a primit nici un semn de la Marea Britanie că aceasta intenţionează să menţină restricţiile la libertatea de mişcare a muncitorilor din Bulgaria şi România după 31 decembrie 2013. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, o astfel de măsură ar încălca Tratatele, iar CE ar deschide o procedură de infringement”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al comisarului european.
Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană le permite ţărilor UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor din România şi Bulgaria pe piaţa muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a forţei de muncă în UE. Perioada de tranziţie generală de şapte ani este împărţită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). În decursul acestei perioade, o clauză de salvgardare permite unui stat membru să reintroducă restricţiile dacă există perturbări grave pe piaţa forţei de muncă sau pericolul unor astfel de perturbări (aşa cum a procedat Spania la 22 iulie 2011).

Măsurile tranzitorii se vor încheia în mod irevocabil la 31 decembrie 2013. În prezent, nouă state din UE - Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franţa, Marea Britanie, Irlanda şi Spania - le aplică cetăţenilor români şi bulgari restricţii în materie de acces pe piaţa muncii.

Ultimele numere ale publicaţiei britanice Daily Express dovedesc că aceasta s-a îndepărtat de realitate şi a ajuns pe tărâmul miturilor în problema imigraţiei, se arată, luni, într-un text postat la secţiunea de bloguri a ediţiei de Marea Britanie a publicaţiei Huffington Post, sub semnătura jurnalistului Steve Rose.

Săptămâna trecută, pe prima pagină a Daily Express se putea citi că “Marea Britanie este plină de imigranţi şi s-a săturat” de ei, iar răspunsul ar trebui să fie lansarea unei “cruciade” pentru a opri “invazia” de imigranţi români şi bulgari care ar putea pătrunde în această ţară începând de anul viitor.

Unul dintre elementele acestei “cruciade” propuse de respectiva publicaţie este o petiţie cu următorul conţinut: “Cum şomajul afectează aproape un milion de britanici, acceptarea unui nou val de imigraţie din România şi Bulgaria ar echivala cu o trădare a tinerilor din Marea Britanie care sunt în căutarea unui loc de muncă”. “Sosirea imigranţilor din estul Europei poate avea şi alte efecte nocive, precum creşterea presiunii asupra spaţiilor locative, a serviciilor publice, a sistemului de asistenţă socială, dar şi asupra coeziunii sociale”, mai estimează Daily Express, considerând că “nu trebuie să se permită aşa ceva”.

Săptămâna trecută, cotidianul britanic relata, în pagina electronică, despre faptul că petiţia lansată împotriva imigraţiei din UE şi în special împotriva eliminării restricţiilor pe piaţa muncii din Marea Britanie pentru români şi bulgari strânsese deja 10.000 de semnături în noaptea de joi spre vineri.

Cotidianul Daily Express susţine că, drept dovadă suplimentară despre cât de puternică este opoziţia faţă de imigraţia pe scară largă în Marea Britanie, 98% dintre cititorii ziarului, care au luat parte la un sondaj telefonic realizat de redacţie, au fost de acord că Marea Britanie “ar trebui să închidă graniţele pentru toţi noii imigranţi”.

×