Comisia Europeană a adoptat miercuri trei proiecte normative privind clonarea animalelor şi alimentele noi, proiecte care vor oferi securitate juridică în acest domeniu. Două propuneri vor interzice utilizarea tehnicilor de clonare în UE pentru animalele de fermă şi importurile de clone ale acestor animale. Comercializarea alimentelor provenite de la animale clonate va fi, de asemenea, interzisă. Propunerile în cauză doresc să abordeze tema bunăstării animalelor şi alte preocupări etice legate de utilizarea acestei tehnici. Proiectul de lege privind alimentele noi revizuieşte regulamentul existent privind alimentele noi în sensul îmbunătăţirii accesului alimentelor noi şi inovatoare pe piaţa UE, menţinând, în acelaşi timp, un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor. Nu se va practica clonarea în scopuri agricole în UE şi nicio astfel de clonă nu va fi importată atâta timp cât există preocupări legate de bunăstarea animalelor, se arată într-un comunicat al Comisiei.
Primul proiect de directivă prevede instituirea unei interdicţii temporare privind utilizarea tehnicilor de clonare la animalele de fermă, precum şi privind introducerea pe piaţă de animale vii clonate şi de embrioni clonaţi. Al doilea proiect de directivă garantează că produsele alimentare, cum ar fi carnea sau laptele provenind de la animale clonate, nu sunt introduse pe piaţa UE.
Cu toate acestea, clonarea nu va fi interzisă în scopuri cum ar fi cercetarea, conservarea raselor rare şi a speciilor pe cale de dispariţie sau utilizarea animalelor pentru fabricarea de produse farmaceutice şi dispozitive medicale, în cazul în care utilizarea acestei tehnici poate fi justificată.
În temeiul proiectului de regulament, alimentele noi ar face obiectul unei proceduri de autorizare mai simple, mai clare şi mai eficiente, care să fie centralizată la nivelul UE şi care ar trebui să permită un acces mai rapid pe piaţa UE pentru alimentele sigure şi inovatoare.
Alimentele noi reprezintă, în general, produsele alimentare care nu au fost consumate în UE la un nivel semnificativ înainte de mai 1997, şi anume înainte de intrarea în vigoare a regulamentului actual şi, în special, alimente produse conform unor tehnici şi tehnologii noi, cum ar fi nanomaterialele.
De asemenea, se prevăd dispoziţii speciale pentru produsele alimentare care nu au fost comercializate în UE, dar a căror utilizare în condiţii de siguranţă este confirmată istoric în ţări din afara UE. Astfel se creează un sistem mai echilibrat şi un mediu pozitiv pentru comerţ.
Protecţia inovării este, de asemenea, o caracteristică a proiectului de lege. În cadrul noului sistem, în cazul unei inovaţii susţinute de noile evoluţii ştiinţifice, întreprinderea producătoare de alimente care a prezentat cererea va primi autorizaţia de comercializare a produsului alimentar pentru 5 ani, înainte ca alte întreprinderi să îl poată produce.