x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ultimul tun al lui Stavarache

Ultimul tun al lui Stavarache

de Mirela Romanet    |    13 Iun 2008   •   00:00
Ultimul tun al lui Stavarache

BACĂU ● Primarul a dat un teren în centru cu 0,03 euro/mp!
Romeo Stavarache i-a făcut cadou prietenului care finanţează un cotidian local din Bacău un teren care valorează 14 milioane de euro. În schimb, patronul publicaţiei şi-a pus ziariştii să-i înalţe ode edilului Stavarache.



BACĂU ● Primarul a dat un teren în centru cu 0,03 euro/mp!
Romeo Stavarache i-a făcut cadou prietenului care finanţează un cotidian local din Bacău un teren care valorează 14 milioane de euro. În schimb, patronul publicaţiei şi-a pus ziariştii să-i înalţe ode edilului Stavarache.

Laudele la adresa lui Romeo Stavarache, din presa condusă de prieteni, îi costă mult pe băcăuani. Pentru odele care i-au fost închinate în paginile unui cotidian controlat de Stavarache, primarul s-a făcut luntre şi punte ca să-i convingă pe consilieri să voteze un proiect de hotărîre prin care concesiona pe 26 de ani un teren de 3,5 hectare în buricul tîrgului pentru o redevenţă de doar 40 de milioane de lei vechi pe lună (circa 1.200 de euro!). Adică 1.142 de lei vechi (0,03 euro) pe metrul pătrat. Romeo Stavarache a reuşit această performanţă în ultima şedinţă de Consiliu local din luna mai, după ce acelaşi proiect, în forme uşor diferite, a mai fost respins de consilierii locali de patru ori de la începutul anului.

GUNOAIE CONTRA ZIAR. Atenţia lui Romeo Stavarache pentru presă a început în momentul în care a observat că ziaştii nu scriu la comanda lui. Cel mai uşor de controlat era un cotidian local, al cărui patron avea contract de salubritate cu Primăria Bacău. Cum apărea în ziar un articol critic la adresa lui Stavarache, cum acesta se răzbuna pe patron, reducîndu-i drastic cantitatea de gunoi facturată către Primăria Bacău pentru plată. În acest fel, mai de voie, mai de nevoie, patronul cotidianului a renunţat la acţiuni şi a vîndut ziarul. Nu a ieşit chiar în pierdere, pentru că primarul a obţinut de la consilieri să majoreze preţul de transport al gunoiului din oraş cu 25%.

Romeo Stavarache nu a intrat el pe faţă la ziar, ci şi-a pus trei prieteni. Un notar, patronul unui lanţ de magazine foarte puternic în zonă şi un bărbat din Suceava, locul unde s-a născut soţia lui Romeo. Cel care controlează de fapt ziarul este Gică Vlasie, patronul lanţului de magazine cu materiale de construcţii. Contra "articolelor pozitive", Gică Vlasie a vrut şi el ceva. Acel ceva s-a numit Ştrandul Tineretului din Bacău. Aşa că băcăuanii au plătit a doua oară ziarul, cu patrimoniul oraşului. Prietenul cu ziar a făcut din ştrand un parc de distracţii, a ridicat un cort şi a construit sub el un patinoar artificial şi s-a apucat de desfiinţat celelalte clădiri şi bazinul de înot. Deşi prin contractul de concesionare el se obilga să modernizeze clădirile şi spaţiile deja existente. Am încercat să aflăm de la purtătorul de cuvînt al Primăriei care a fost motivaţia pentru care administraţia locală a decis că ditamai amplasamentul poate fi închiriat pe 25 de ani cu doar 41 de milioane de lei pe lună. Nu am reuşit. Purtătorul de vorbe  Mihaela Grosu a cerut timp de documentare mai bine de trei ore, iar într-un final, excedată, a precizat că nu a obţinut datele de la colegii ei, pe motiv că aceştia au alte lucrări de făcut.

VOT CU OCHII ÎNCHIŞI. Patronul parcului, Gică Vlasie, spune că relaţia de prietenie dintre el şi primarul Romeo Stavarache nu a influenţat în nici un fel nivelul redevenţei sau obţierea contractului de concesiune. "Eu am făcut acolo modernizări mai mari de 500.000 de euro, pe care le las pentru oraş după ce termin contractul de concesiune. Asta nu se vede? Nu are nici o importanţă că sunt prieten cu Romică. Eu sînt om de afaceri şi acolo vreau să fac un lucru durabil. Ce, vi se pare puţin o redevenţă de 40 de milioane de lei pe lună?", a întrebat Vlasie. Am încercat să obţinem şi părerea lui Romeo Stavarache cu privire la nivelul chiriei pe care o va plăti Vlasie timp de 25 de ani. Telefonul lui a rămas închis, aşa cum se întîmplă întotdeauna cînd e vorba să le răspundă altor ziarişti decît cei care scriu pentru el.

11 consilieri votează cît pentru 14

Că să fie masa bogată, la ultima şedinţă de consiliu local, din luna mai, primarul a obţinut şi ultima favoare pentru prietenul cu ziar. El a cerut consilierilor să-i aprobe completarea obiectului de activitate cu alimentaţie publică, parcare şi cazare. Din consilierii prezenţi, doar 11 au aprobat cererea lui Vlasie, ceilalţi votînd împotrivă sau abţinîndu-se. Cu toate acestea, secretarul municipiului a anunţat că proiectul de hotărîre a trecut, spre nedumerirea consilierilor, care ştiau că pentru aşa ceva era nevoie de votul a minimum 14 consilieri. Nimeni însă nu a făcut nici un demers să se lămurească, iar hotărîrea a rămas aşa, bătută în cuie. Deşi legea spune că în condiţiile în care se schimbă obiectul de activitate cu care s-a cîştigat o licitaţie publică, atunci trebuie refăcută licitaţia în sine. Trebuie să menţionăm că terenul de acolo valorează în jur de 14 milioane de euro. Asta dacă socotim un metru pătrat de teren la 400 de euro, deşi, în zonă un metru pătrat de teren se vinde de la 500 de euro în sus.

×