x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ULUITOR: Fiscul a numărat pe dos la Loteria Fiscală

ULUITOR: Fiscul a numărat pe dos la Loteria Fiscală

de Diana Scarlat    |    17 Noi 2015   •   14:04
ULUITOR: Fiscul a numărat pe dos la Loteria Fiscală
Sursa foto: Victor Stroe

Funcţionarii de la Finanţe şi de la Loteria Română au făcut o gafă de 6 milioane de lei. Preşedintele Iohannis a promulgat, pe 23 iunie, Legea privind organizarea loteriei fiscale. Acestă lege se baza pe textul Ordinului ministrului Finanţelor Publice 417, din aprilie 2015, dat detaliile lui au trecut neobservate de cei care au avizat extragerile, însă toate câştigurile de până acum sunt în afara legii.

În Legea Loteriei Fiscale este prevăzut faptul că prima cifră extrasă din urne este cea a unităţilor, a doua este a zecilor, iar a treia, a sutelor. Numerele câştigătoare s-au afişat, însă, invers, pentru că Ministerul Finanţelor Publice şi Loteria Română au stabilit de şase ori consecutiv că prima cifră extrasă este cea a sutelor.

În această situaţie, Ministerul Finanţelor va trebui să rezolve problema, eventual printr-o intervenţie a noului guvern, care ar putea schimba textul legii, astfel încât să corespundă cu ceea ce s-a întâmplat în practică și câștigătorilor să nu li se ceară banii înapoi - spun, neoficial, unii reprezentanţi ai instituţiei.

În acest moment este greu de spus cine ar putea fi tras la răspundere pentru seria de erori, iar dacă vor fi chemaţi în instanţă cei care au greşit, procesul va dura mulţi ani şi s-ar putea termina fără un rezultat care să-i mulţumească pe cei păgubiţi. “În primul rând, sunt responsabili funcţionarii care au greşit, dar instituţiile vor fi cele trase la răspundere.

Apoi instituţia, respectiv Ministerul Finanțelor Publice şi Loteria Română, se poate întoarce împotriva funcţionarilor, pentru a recupera prejudiciul. În practică, e totul în funcţie de context, de sumă, de noroc în faţa judecătorului, pentru că este foarte interpretabilă situaţia”, spune avocatul Marius Damian.

Extragerile s-au desfăşurat în prezenţa unei comisii formate din câte un reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi C.N. Loteria Română SA, iar bilele şi urnele au fost verificate în prezenţa comisiei înainte de extragere.

Fondul de premiere, de un milion de lei, a fost împărţit între cel mult 100 de câştigători, la fiecare dintre cele șase extrageri.

×