x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Umbra Micului Paris

Umbra Micului Paris

de Mara Raducanu    |    11 Dec 2007   •   00:00
Umbra Micului Paris
Sursa foto: Christian Silva/

Variantele de petrecere a timpului liber in Bucureşti sunt restrănse şi costisitoare. In vreme ce Budapesta, Sofia şi chiar Chişinău stau foarte bine la acest capitol, existănd numeroase alternative pentru toate vărstele, capitala Romăniei se luptă din răsputeri să ajungă la standarde europene. Şi nu reuşeşte


De 1 Decembrie, in faţa minunatului brad gigant amplasat in Piaţa Unirii, bucureştenii "au demonstrat" din plin că ştiu să se bucure de viaţă. Comportamentul de oameni care abia atunci descoperiseră Parisul ne-a făcut să ne intrebăm cam ce posibilităţi de distracţie are bucureşteanul de rănd?


Bucureştiul zilelor noastre. Un oraş de peste două milioane de locuitori. După mărime, a şasea capitală din Uniunea Europeană. Scormonind mai atent prin comorile Capitalei am incercat să găsim acele locuri de distracţie care să fie atăt pe placul, căt şi pentru buzunarul bucureşteanului. Un bucureştean "flămănd" de distracţie, dar in acelaşi timp extaziat şi gata să işi dea duhul in faţa unui brad luminat, ca şi cănd in ultimii ani nimic interesant nu i-ar mai fi ieşit in cale.


OM SÃ...RAC, OM BOGAT! La o simplă privire am putea spune că "avem di tăti". Vreo 11 parcuri, muzee, patru patinoare, cinci mari stadioane, 20 de cinematografe, teatre, cluburi, trei mall-uri, bistrouri, cafenele, magazine, restaurante... Totul e să ni le ţină Dumnezeu intregi! Căci multe dintre ele au fost dărămate, chipurile, pentru renovare, incepute şi apoi inchise din lipsa fondurilor! Experienţa tristă trăită de Ziua Naţională, cănd peste 100.000 de persoane au venit "cu sacul la pomul lăudat", nu a făcut decăt să confirme faptul că Bucureştiul suferă de un oarecare deficit la capitolul distracţie. Sau că, in afară de tradiţionalele mese cu fasole şi cărnaţi, concertele in aer liber cu mici şi bere, adevăratele distracţii din Capitală nu prea sunt permise pentru buzunarul oricui. E drept, avem baruri de fiţe... Avem cluburi şi magazine scumpe, restaurante de lux şi cafenele cochete... Adică, acele distracţii "pe sprănceană", care pentru bucureşteanul X, "hăituit" de povara intreţinerii şi a datoriilor, rămăn simple utopii. Este poate şi motivul pentru care ne călcăm in picioare in dorinţa de a vedea nişte banale lumini sau ne inghesuim la cozi kilometrice să măncăm moca o strachină de fasole.


LA ALŢII SE POATE. Cu o suprafaţă de 228 km2, Bucureştiul anului 2007, sufocat de traficul infernal, nu prea se poate lăuda cu multe locuri de distracţie pentru tot poporul. Raportat la mărimea oraşului şi la numărul de locuitori, cele 11 parcuri existente in Capitală sunt insuficiente pentru a asigura "porţia" normală de spaţiu verde. Nici la capitolul patinoare nu stăm prea bine! Sunt patru mari şi late in tot Bucureştiul, in contextul in care Patinoarul Floreasca este pentru moment dezafectat. Tot e bine, comparativ cu parcurile de distracţii aproape inexistente in Capitală. Aşa că, dacă după o săptămănă de muncă vrei să-ţi limpezeşti creierul şi să te mai relaxezi, nu prea ai unde. Parcul de distracţii din Herăstrău se află intr-o stare deplorabilă, desfiinţat de multe ori in urma controalelor. In rest, cam nimic. Ce-ar fi ca peste noapte să avem, aidoma francezilor, Disneyland Park, cu peste 20 de atracţii concepute atăt pentru cei mari, căt şi pentru cei mici. Sau, ferească-ne Dumnezeu, să ajungem la nivelul germanilor şi să ne bucurăm de vreun Europa Park, ce cuprinde peste 26 de atracţii, spectacole, printre care şi un cinematograf 4D - "Magic Cinema". Nici Port Aventura - cel mai mare parc de distracţii din Spania, situat la 120 km distanţă de Barcelona, nu este de lepădat! Acesta cuprinde 24 de atracţii, spectacole pentru intreaga familie şi miniparcul acvatic Costa Caribe. La noi e... ca la noi. Atunci cănd vine vorba despre organizarea de spectacole şi revelioane de Primăria Capitalei, Piaţa Universităţii rămăne pentru bucureşteni zona de rezistenţă. Acestea fiind spuse, nu ne rămăne decăt să ne bucurăm că la alţii se poate şi să ne rugăm să ni se intămple şi nouă. Nu acum. Intr-o bună zi.


Brad cu beznă

Admirat la inaugurare de peste 100.000 de persoane care s-au călcat in picioare doar pentru a fi pe fază cănd se aprind luminile, cel mai inalt brad ridicat in Piaţa Unirii le dă de furcă bucureştenilor. Aprinderea becurilor cauzează o incărcare a reţelei şi căderea transformatoarelor de medie tensiune, astfel incăt mai multe cartiere bucureştene - Rahova, Ferentari, Nerva Traian, cele din imediata vecinătate a bradului, sunt afectate periodic de intreruperea furnizării energiei electrice. "Stăm in frig, la lumina lumănărilor. Măncarea stricată sau disconfortul nostru contează prea puţin. E scandalos că nu se iau măsurile necesare cănd se fac asemenea demonstraţii. E frumos, dar cu ce preţ?", spune o femeie din zona Hala Traian.


Sofia, o capitală la poalele muntelui

Cei aproape 1,5 milioane de locuitori ai Sofiei nu duc lipsă de locuri de petrecere a timpului liber intr-un mod agreabil şi distractiv. Oraşul este situat la poalele Munţilor Vitoşa, Liulin şi Stara Planina. In numai o oră cu tramvaiul şi telefericul vă puteţi inălţa pănă la 2.000 de metri. Spre cabanele şi hotelurile montane duc şi căteva linii de autobuz. La "Aleko" se află cele mai bine intreţinute părtii pentru ski şi snowboard din Bulgaria. Cei care rămăn in oraş au de ales intre patru mall-uri şi trei multiplexuri cu căte cinci-şase saloane de cinema, cofetării şi restaurante in regim de autoservire. Nu la fel de bine stau lucrurile la capitolul ieşiri in aer liber, intrucăt, in ultimii ani, suprafaţa parcurilor a fost injumătăţită, spaţiile fiind folosite pentru construcţia de locuinţe. A crescut in schimb numărul bazinelor de inot, al complexelor de vară şi al terenurilor de tenis. După ce cuplul de patinatori bulgari Denkova-Staviiski a căştigat Campionatul Mondial, a crescut interesul faţă de patinajul artistic şi se investesc bani in construcţia de noi patinoare. O atracţie pentru copii şi vărstnici a fost, pănă nu de mult, complexul "Sofialand" - un fel de mini Disneyland construit cu numai opt ani in urmă. Nu i-a fost dat, din păcate, să aibă o viaţă mai lungă. In ciuda protestelor cetăţenilor, Primăria a aprobat planurile proprietarilor terenului de a ridica in locul instalaţiilor de agrement un nou centru de afaceri. (P.P., Sofia)


Spectacole la Budapesta şi Chişinău

Â
 PARC. Castelul huniazilor din Budapesta, loc de atracţie pentru turişti
Budapesta, un oraş cu circa 1,7 milioane de locuitori, dispune de 13 malluri şi patru magazine departamentale de tip mall. Tărgul de Crăciun din capitala maghiară, organizat in Piaţa Vorosmarthy, este considerat printre primele zece cele mai spectaculoase tărguri ale lumii. Peste 150 de evenimente culturale şi mai bine de 100 de expozanţi ii aşteaptă pe vizitatori.

Dintre cele 16 teatre ale capitalei (cărora li se adaugă opera şi teatrul de operetă), subvenţionate din bugetul naţional, 14 au pregătit programe speciale de Sărbători. Alte cinci teatre de cartier au şi ele o ofertă interesantă in special pentru Revelion.


CAPITALA MOLDOVEI. Locurile de distracţie impart locuitorii Chişinăului pe categorii de vărstă. Cei mai tineri preferă să iasă din oraş şi să viziteze locurile istorice de la Orheiul Vechi şi Saharna. Aceste locaţii au devenit in ultimii ani adevărate puncte de atracţie turistică. Localnicii s-au orientat rapid şi au amenajat zona in stil rustic. Cu mai puţin de 10 euro pe zi poţi inchiria o căsuţă chiar pe malul răului Băc in regiunea satului Tribujeni.

Familiile cu copii mici rămăn de regulă in oraş. Locaţia perfectă de distracţie pentru aceştia este ori Grădina Zoologică, ori Grădina Botanică. O altă atracţie pentru această categorie de "capitalişti" o reprezintă parcul de distracţii "Aventura-parc" - cel mai modern şi cel mai nou parc de distracţii deschis in capitala Republicii Moldova. De fapt, Chişinăul este considerat oraşul cu cele mai multe parcuri din Europa. Sunt multe, dar neingrijite. Fiecare din cele cinci sectoare ale Chişinăului are cel puţin un cinematograf, la o populaţei de circa 750.000 de locuitori.
  • Andrei Ando, Vitalie Călugăreanu



×
Subiecte în articol: observator distracţii distracţie distrac