x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Umilirea oamenilor de ştiinţă, oprită

Umilirea oamenilor de ştiinţă, oprită

de Aniela Nine    |    21 Oct 2010   •   00:00
Umilirea oamenilor de ştiinţă, oprită
Sursa foto: Alex Micsik/Agerpres

O ordonanţă ruşinoasă care împingea la faliment foruri academice prestigioase, precum Academia Oamenilor de Ştiinţă, Academia de Ştiinţe Medicale şi Academia de Ştiinţe Tehnice din România, a fost respinsă de senatori, decizia fiind luată inclusiv de senatori ai PDL.



Este vorba despre OUG 79/2010, care făcea referire la "modificarea unor acte normative din domeniul cercetării", în fapt prevăzând tăierea fondurilor alocate de la buget pentru cele trei academii, cărora le revenea astfel sarcina de a se finanţa din venituri proprii. Nota de fundamentare a OUG, adoptată de la 1 septembrie, era semnată de miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii, care au în subordine Academia de ştiinţe Tehnice şi, respectiv, pe cea de ştiinţe Medicale, dar care însă nu au nici un fel de autoritate asupra Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. Nedreptatea făcută cu bună ştiinţă de Guvern a fost criticată încă din faza dezbaterilor acestei OUG în Comisia de învăţământ, care, de altfel, deşi condusă de un senator PDL, Mihail Hărdău, a dat raport de respingere în unanimitate.

În plenul Senatului, Mihail Hărdău a susţinut din nou această decizie, explicând că este nevoie de finanţare pentru aceste academii, plus că este o neconcordanţă faptul că, în schimb, alocarea bugetară pentru Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu-Siseşti a fost menţinută. Şi Opoziţia a criticat această ordonanţă, senatorul PSD Doina Silistru subliniind că oricum bugetele acestor academii au fost reduse în ultimii ani cu câte 40%. Votul final exprimat de senatori a însemnat respingerea OUG 79/2010. Cum însă acest act normativ este o ordonanţă de urgenţă, prevederile ei sunt deja în vigoare şi s-au aplicat de la 1 septembrie. În plus, Senatul a fost prima Cameră sesizată, astfel că decizia luată aici nu are deocamdată nici o aplicabilitate concretă, Camera Deputaţilor urmând să ia o decizie finală pe acest proiect de lege.

×
Subiecte în articol: observator