x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un alt MIG s-a prăbuşit

Un alt MIG s-a prăbuşit

de Mara Raducanu    |    01 Noi 2010   •   00:00
Un alt MIG s-a prăbuşit

Un avion MIG-21 Lancer cu dublă comandă, aparţinând Flotilei 71 Aeriene din Câmpia Turzii, s-a prăbuşit luni, accidentul soldându-se cu doi morţi, pilotul şi copilotul nereuşind să se catapulteze. Potrivit unui comunicat al MApN, în urma prăbuşirii şi-au pierdut viaţa căpitan-comandorul Laurenţiu-Nicolae Chiriţă şi căpitan-comandorul Sorin-Traian Avram.



Ambii piloţi au absolvit mai multe cursuri de specialitate în ţară şi în străinătate şi au participat la numeroase exerciţii internaţionale. Incidentul s-a petrecut lângă unitatea militară de la Câmpia Turzii, în apropiere de comuna Călăraşi, judeţul Cluj, în jurul orei 13:10. Avionul cu dublă comandă efectua o misiune de cercetare meteorologică, în vederea desfăşurării unor alte exerciţii, potrivit lui Constantin Spânu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, care a confirmat că cei doi au murit în accident. Acesta a adăugat că vremea era bună în timpul prăbuşirii. Ioan Racoltea, primarul comunei Călăraşi, a declarat că în zonă erau două case, însă că nu au existat pagube materiale semnificative sau victime la sol. Florin Stamatian, prefectul de Cluj, a declarat la rândul său că, din primele informaţii, pilotul şi copilotul se îndreptau spre baza militară de la Câmpia Turzii.

El a mai spus că vremea era frumoasă şi că zona în care s-a produs incidentul este una uşor accesibilă, adăugând că este greu de presupus că vremea ar fi cauza accidentului. Stamatian a precizat că aeronava s-a prăbuşit cu aproximativ un kilometru înainte de a ateriza, în timp ce revenea dintr-o misiune de antrenament. Ieri, procurorul Marius Iacob a declarat că în ultimii 20 de ani în România s-au înregistrat 27 de accidente aviatice, în care au fost implicate aeronave ale Forţelor Aeriene Române. În cele 27 de accidente au fost implicate 28 de aeronave, într-unul din evenimente fiind implicate două MIG-uri, care s-au ciocnit în zbor, în anul 1993. În urma catastrofelor, 61 de militari au pierit, doar doi supravieţuind, respectiv în accidentul de la Tuzla.

Potrivit procurorului-şef, în cele mai multe catastrofe au fost implicate MIG-uri, 17 astfel de aparate prăbuşindu-se. Parchetul Militar Cluj a început o investigaţie privind cauzele prăbuşirii avionului MiG 21 Lancer în apropiere de Câmpia Turzii, un procuror militar deplasându-se la faţa locului, potrivit unei informaţii a Ministerului Public. Teodor Meleşcanu, preşedintele Comisiei de apărare din Senat, a declarat că prăbuşirea avionului MiG 21 Lancer poate avea drept cauză o defecţiune tehnică sau eroarea umană, în ambele situaţii adevăratul motiv fiind insuficienţa fondurilor pentru achiziţie de tehnică şi pentru instruire. El a subliniat că indifererent care va fi rezultatul anchetei, este clar că nu pot fi decât două cauze, fiind exclusă cea de natură meteorologică şi o cauză de natură tehnică sau eroarea umană. "În ambele cauze, adevărata cauză sau adevăratul motiv este insuficienţa de fonduri atât pentru achiziţie de tehnică, cât şi pentru pregătirea şi antrenarea piloţilor militari şi, în general, a militarilor."

×
Subiecte în articol: observator