x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un biolog român a dispărut în Noua Zeelandă

Un biolog român a dispărut în Noua Zeelandă

de Lucian Dobrater    |    04 Ian 2012   •   17:00
Un biolog român a dispărut în Noua Zeelandă

Mihai Muncus Nagy, un tanar biolog aflat intr-o misiune de voluntariat in cadrul unui program de conservare al naturii derulat de Departamentul de Conservare (Department of Conservation – DOC) in Insula Raoul din Pacific (Noua Zeelanda) a fost dat disparut in cursul zilei de luni, 2 ia­nuarie 2011. Potrivit mai multor pu­blicatii online printre care si nzherald.co.nz, se presupune ca Muncus a fost tras de curenti in apele marii in timpul unei operatiuni de rutina care viza colectarea valorilor de temperatura ale apei de pe insula. Cautarile incepute imediat dupa ce colegii sai voluntari i-au anuntat disparitia, luni, 2 ianuarie, 6:00 dimineata ora Noii Zeelande (n.r. – duminica seara, ora 20:00, ora Romaniei) nu au dat niciun rezultat pana acum, desi Centrul pentru Coordonare a Salvarii din Noua Zeelanda (Rescue Coordination Centre New Zealand) a mobilizat inclusiv un avion usor care a survolat zona. "A coborat la Fishing Rock sa ridice inregistrarile privind temperatura apei. Vehiculul pe care l-a folosit sa ajunga acolo a fost gasit la locul indicat, iar termometrul a fost gasit inca in apa. Insula Raoul este o insula foarte mica, retrasa, inconjurata de ape. Apele sunt adesea foarte involburate, nu sunt golfuri naturale sau alte locuri unde sa te poti adaposti", a declarat Tim Brandenburg de la Departamentul de Conservare pentru Radio New Zealand. Publicatia online citata mai consemneaza ca voluntarul disparut in misiune facea parte dintr-o echipa de sapte persoane trimise de Departamentul de Conservare (DOC) pe insula, echipa constituita din patru voluntari si trei membri ai staff-ului. DOC gestioneaza lantul de insule din Pacific din care face parte si insula Raoul, acestea fiind considerate rezervatii naturale datorita speciilor rare de plante si pasari care traiesc aici.

Cautarile au fost oficial suspendate
Tanarul a fost cautat cu elicopterul si marti toata ziua insa cautarile au incetat la caderea noptii. Ulterior, publicatiile online din Noua Zeelanda au anuntat ca, oficial, cautarile pentru voluntarul roman au fost suspendate. Echipele de salvare au epuizat toate metodele de cautare, iar sansele de a fi gasit in viata sunt practic nule. "Data fiind durata mare de timp care a trecut ne aflam, din pacate, dincolo de punctul in care in mod rezonabil ar fi putut fi gasit in viata", a precizat Tim Brandenburg de la DOC. El a spus ca familia tanarului a fost instiintata si ca a acceptat ideea ca cel mai pro­babil Mihai nu mai este in viata. DOC ii va facilita sotiei sale o vizita pe insula Raoul in cazul in care aceasta va dori. "Stim ca Mihai era foarte feri­cit ca avea oportunitatea de a contribui la programul de pe insula. Era foarte pasionat de munca sa, atat ca voluntar pentru Departament, cat si ca silvicultor acasa in Romania. Coechi­pierii sai mi-au spus ca era o persoana foarte populara, glumeata si foarte capabila, pe care iti facea placere sa o ai in preajma. Ne va lipsi tuturor", a mai spus oficialul DOC.

MAE: Sanse mici sa fie in viata
Ministerul de Externe a precizat pentru Mediafax ca Ambasada Romaniei la Canberra este in contact permanent atat cu autoritatile locale neozeelandeze, precum si cu familia lui Mihai Muncus-Nagy, misiunea diplomatica fiind informata in legatura cu disparitia romanului inca de la 2 ianuarie. "Urmare rezultatelor obtinute, autoritatile neozeelandeze si echipa de cautare au informat misiunea diplomatica a Romaniei ca, din pacate, sansele ca cetateanul roman disparut sa mai fie gasit in viata sunt minime. Operatiunile de cautare au continuat si in data de 4 ianuarie, fiind intrerupte la lasarea noptii ? din cauza diferentei de fus orar, in zona respectiva la acest moment este deja noapte", mai precizeaza MAE.

Sotia biologului spune ca lui Mihai nu se i se putea intampla ceva rau din senin
Sotia biologului disparut in insula Raoul din Noua Zeelanda, Kinga Muncus-Nagy, ne-a declarat in exclusivitate ca a vorbit ultima data cu sotul ei in noaptea de Revelion. "Am vorbit pe internet timp de o ora, in noaptea de Revelion, ne-am urat La Multi Ani si era totul bine. Urma sa vorbim a doua zi, dar nu era, iar eu am crezut ca nu am inteles bine ora la care trebuia sa vorbim, deoarece sunt reguli stricte in acel program. Apoi, noaptea, m-au sunat cei de acolo, de la Departamentul de Conservare, si mi-au spus ca sotul meu a disparut", a relatat femeia. Kinga Muncus-Nagy sustine ca autoritatile neo-zeelandeze au informat-o ca au inceput cautarile, imediat dupa ce au sesizat disparitia, cu elicopterele, dar nu l-au gasit. "Nu cred ca era o operatiune dificila, cea de a lua temperatura apei oceanului. Am inteles ca se face acest lucru din 1985, in fiecare luni dimineata, si nu era o interventie dificila, fiind vorba de un loc special amenajat acolo", a mai precizat sotia romanului disparut.

Tanara si-a exprimat ingrijorarea fata de disparitia sotului ei, cu atat mai mult cu cat acesta era extrem de bine organizat in tot ce facea. "Mihai este intotdeauna foarte precaut, are grija de el tot timpul, nu stiu ce s-a putut intampla acolo… Era un lucru simplu masurarea temperaturii apei, nu cred ca nu s-ar fi descurcat sau ca nu si-ar fi luat toate masurile de precautie in caz de alte incidente…", mai spune femeia.

Mihai Muncus-Nagy era singurul european prezent in acest program, fiind selectat toamna trecuta de cei de la DOC, dupa ce si-a tri­mis un CV. A plecat in zona in octombrie 2011, fiind prima sa expeditie in afara tarii. "Este dificil sa lucrezi in biodiversitate, dar Mihai a fost pasionat total si nu facea greseli, i-a placut enorm sa faca asta. A mai lucrat in tara, dar niciodata in strainatate.

Si-a dorit foarte mult si de foarte mult timp sa ajunga in Noua Zeelanda, iar acum nu pot sa cred ca i s-ar fi putut intampla ceva rau, mai ales ca, repet, era foarte bine organizat si avea grija de el in tot ce facea", a mai spus Kinga Muncus-Nagy pentru Jurnalul National.

Tanara sotie asteapta in orele urmatoare un semn din partea autoritatilor neo-zeelandeze pentru a pleca la fata locului, imediat dupa ce vor fi indeplinite formalitatile legale. "Numai eu stiu prin ce am trecut in ultimele zile, dar nu imi pierd speranta. Cred din suflet ca sotul meu este bine si ne vom intoarce impreuna acasa", a conchis Kinga Muncus-Nagy.

Specializat in silvicultura
Biologul Mihai Muncus-Nagy, in varsta de 33 de ani, este de profesie inginer silvic, fiind ab­sol­vent al Facultatii de Protectia Me­diului din cadrul Univ-er­si­tatii din Oradea, la specializarea Silvicultura. Dupa absolvire, el a devenit preparator, iar apoi asistent universitar la Catedra de Silvicultura a facultatii oradene. Mihai Muncus-Nagy are domiciliul in localitatea Sanmartin, din judetul Bihor, dar de mai multi ani, adica dupa ce s-a casatorit, era stabilit la Alba Iulia. El are un master in "Stu­diul calitatii factorilor biotici si abiotici in ecosistemele fo­res­tiere", iar impreuna cu sotia sa este membru fondator al Asociatiei Biounivers. (L.D.)

Ultima postare pe blog
Potrivit blogului personal, ul­timul articol postat de Mihai Muncus-Nagy e datat 27 decembrie 2011, cu doar 5 zile inaintea disparitiei sale. "Dupa ce am trait o experienta unica cu o specie de mamifere pe cale de disparitie, respectiv balena cu cocoasa si despre care am scris aici, Dumnezeu mi-a oferit oca­zia sa observ, sa studiez si sa fotografiez… in floare, o planta care a fost considerata extincta in perioada 1929-1983, iar in anul 1984 intreaga populatie de pe Terra din aceasta specie nu­ma­ra… 1 individ. Este vorba despre Hebe breviracemosa sau, po­pular, koromiko de Kerma­dec sau Hebe, o specie arbustiva din Familia Plantagina­ceaelor, ce traieste numai in Raoul Is­land si nicaieri altundeva pe Pa­mant", scria tanarul biolog.

Preocupat de mediu
Mihai Muncus-Nagy si sotia sa sunt cunoscuti in judetul Alba pentru activitatea desfasurata in domeniul protectiei mediului, organizatia celor doi avand in administrare mai multe arii na­turale protejate, precum padurea de stejar pufos de la Miraslau, o zona din Depresiunea Tras­ca­u­lui, sau rezervatia Cheile Va­li­soa­rei. Potrivit CV-ului sau, pos­tat pe site-ul Asociatiei Biou­ni­vers, el s-a mai ocupat, de-a lungul timpului, de consultanta in silvicultura si cinegetica, a fost ofiter de credite agricole si membru AJVPS Alba (1996-2004), AJVPS Bihor (2004-prezent).

Inca o victima
Mihai Muncus Nagy era unul dintre cei patru voluntari care ii ajutau pe cei trei specialisti ai De­partamentului de Conservare care monitorizeaza activitatea seismica de pe insula Raoul si des­fasoara activitati de conservare a naturii in ideea de a proteja cele peste 100 de specii de plan­te unice de pe lantul de insule Kermadecs din Pacific.
In urma cu sase ani un alt voluntar, Mark Kearney, in varsta tot de 33 de ani, a fost dat disparut pe insula in urma unei eruptii vulcanice. Se crede ca a murit in urma unei eruptii, in timp ce verifica temperatura apei unui lac vulcanic.

×