x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dr Laura Ghibu: Vom avea o creștere masivă a cazurilor de îmbolnăvire cu COVID, începând deja din luna ianuarie

Dr Laura Ghibu: Vom avea o creștere masivă a cazurilor de îmbolnăvire cu COVID, începând deja din luna ianuarie

01 Ian 2022   •   18:41
Dr Laura Ghibu: Vom avea o creștere masivă a cazurilor de îmbolnăvire cu COVID, începând deja din luna ianuarie
Sursa foto: Hepta

Laura Ghibu Ventimiglia este un medic român, stabilit în Suedia, specializat în chirurgie stomatologică. Împreună cu alți specialiști, ea a a analizat variantele evoluției pandemiei în întreaga lume în 2022 și a stabilit care este cel mai posibil scenariu pentru România.

 În plan mondial, ipoteza cea mai optimistă ar fi ca varianta Omicron să nu provoace multe victime chiar dacă va infecta rapid toată populația. Acest fapt ar putea oferi acea imunitate colectivă care ar duce la o scădere a numărului de particule virale în circulație și astfel ar determina sfârșitul pandemiei, susține medicul român.

Ipoteza cea mai pesimista este că vor fi înregistrate numeroase decese de COVID 19 în următoarele luni deoarece foarte multă lume va fi infectată cu varianta Omicron, mai spune Laura Ghibu Ventimiglia.

Există și o ipoteza intermediară: cu cât mai multe particule virale vor fi în circulație în comunitate, cu atât virusul va avea mai multe posibilități să creeze mai multe mutații care ar putea produce alte variante virale îngrijorătoare, care la rândul lor vor prelungi pandemia.

Medicul Laura Ghibu Ventimiglia a realizat și un scenariu al evoluției pandemiei în România.

„Scenariul probabil în România anului 2022 în contextul pandemic ar fi următorul: din cauza întârzieri luării măsurilor de prevenție a răspândirii virusului și a implementării certificatului verde ca modalitate de acces la locul de muncă, vom avea o creștere masivă a cazurilor de îmbolnăvire cu COVID, începând deja din luna ianuarie. La acesta vor contribui și relaxările din perioada sărbătorilor de iarna precum și redeschiderea școlilor în data de 3 ianuarie”, a explicat Laura Ghibu Ventimiglia.

Specialistul consideră că pentru a evita o agravare a situației, este nevoie de o perioadă între sărbătorile de iarna și redeschiderea scolilor cu mai puțină interacțiune umană, pentru ca numărul infecțiilor să crească mai lent și sistemul sanitar să poată face față. În caz contrar, pandemia va produce din nou pagube importante, iar situația se va îmbunătăți peste aproximativ cinci luni.

„În momentul în care se va decide adoptarea certificatului verde și trecerea la școala online, va fi prea târziu pentru a putea controla pandemia în mod eficient și numărul deceselor va crește semnificativ, mult mai mult decât în valurile trecute. Personalul medical va fi suprasolicitat iar persoanele care suferă de alte boli în afară de COVID vor fi extrem de negativ afectate de situația creată. Vom vedea o îmbunătățire a situației pandemice doar din Aprilie – Mai, odată cu încălzirea vremii”, a precizat medicul Laura Ghibu Ventimiglia.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Laura Ghibu