x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un expert internaţional în COVID-19 spune că România trece deja prin al doilea val al epidemiei

Un expert internaţional în COVID-19 spune că România trece deja prin al doilea val al epidemiei

23 Sep 2020   •   14:59
Un expert internaţional în COVID-19 spune că România trece deja prin al doilea val al epidemiei
Sursa foto: Hepta

Antoine Flahault, directorul Institutului de Sănătate Globală al Universităţii din Geneva a declarat pentru libertatea.ro., că România a intrat în al doilea val al epidemiei de COVID-19. El susține că mortalitatea și evoluția din România “nu sunt aşa departe de modelul american, dar la un nivel mult mai mic. 

 “Când vorbesc despre al doilea val, vorbesc de suprapunerea creşterii numărului de cazuri și a creşterii mortalității și severității cazurilor. Aș zice că România, cu siguranță, a intrat în al doilea val”, mai spune Antoine Flahault

Ce spun experții români despre valul 2 al epidemiei de COVID-19

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru susține la rândul său că România este vizată de un al doilea val de coronavirus.„Haideți să terminăm valul unu. În general orice pandemie a mers pe durata unui an sau un an și jumătate spre doi”. El mai spune că un eventual al doilea val epidemiei de coronavirus nu va avea aceeaşi intensitate ca primul, dar a subliniat că trebuie luate măsurile de pregătire necesare, inclusiv vaccinarea antigripală şi antipneumococică a categoriilor vulnerabile.

În ceea ce priveşte un al doilea val al epidemiei, secretarul de stat, Raed Arafat spune că autoritățile se pregătesc.”Noi clar ne pregătim pentru valul doi. Că va şi mai puternic, că va fi mai slab decât ăsta, nu poate nimeni să spună.

Creșterea numărului infectărilor cu SARS-COV-2 din ultimele zile îi îngrijorează pe medici. Ei cred că nu prea se mai poate vorbi de acel platou care însemană de fapt stabilizarea numărului de cazuri noi. Cred că o să intrăm direct în valul doi, spune la RFI Cristian Oancea, managerul spitalului Victor Babeș din Timișoara. Epidemiologii evită să mai facă predicții legate de evoluția pandemiei pentru că deschiderea școlilor și apropierea sezonului rece fac ca întregul tablou să fie mult prea volatil.

Managerul Spitalului de boli infecțioase din Timișoara este îngrijorat de deschiderea școlilor pentru că, spune Cristian Oancea, va duce la creșterea numărului de îmbolnăviri în rândul vârstnicilor care au comorbidități sau boli latente. Motivul e că nu se respectă regulile sanitare când copiii sunt duși, reespectiv aduși de la școală. El este de părere că vom intra direct în valul doi al epidemiei de coronavirus și că nu mai putem discuta despre o stabilizare a numărului de cazuri. Medicul recunoaște că îi este teamă de apropierea sezonului rece: dacă gripa se va suprapune cu SARS-COV-2, atunci formele de boală nu vor mai fi ușoare, ci direct severe sau foarte severe, iar rata deceselor va crește exponențial. El face un apel pentru vaccinare antigripală, mai ales pentru cei care sunt în grupele de risc:

 

 

×
Subiecte în articol: Covid-19