x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UN IMOBIL ISTORIC DE LÂNGĂ GUVERN, ÎN PERICOL/Pentru cine a ars casa aurolacilor?

UN IMOBIL ISTORIC DE LÂNGĂ GUVERN, ÎN PERICOL/Pentru cine a ars casa aurolacilor?

de Monica Andrei Capatos    |    26 Feb 2009   •   00:00

O clădire monument istoric de lângă Guvern a ars săptămâna trecută. La prima vedere poate părea un incident minor, însă în spatele acestui incendiu se află oameni importanţi care au un singur scop. Demolarea clădirii şi construirea unui turn înalt de 100 de metri. Firma care deţine imobilul este CENTRAL AH PIONEER SRL, administrată de Alexander Etienne Hergan, cunoscut în domeniul imobiliar, şi nu numai, partener de afaceri cu Alin Ardelean, fiul celebrului Virgil Ardelean, zis şi "Vulpea". Înainte de incediu, casa era locuită de aurolaci.


Pentru a-l putea salva, Chiliman cere Ministerului Culturii şi Guvernului exproprierea clădirii

O clădire, monument istoric, de lângă Guvern, a ars săptămâna trecută. La prima vedere poate părea un incident minor, însă în spatele acestui incediu se află oameni importanţi, care au un singur scop. Demolarea clădirii şi construirea unui turn de 100 de metri. Firma care deţine imobilul este CENTRAL AH PIONEER SRL, administrată de Alexander Etienne Hergan, cunoscut în domeniul imobiliar, şi nu numai, parter de afaceri cu Alin Ardelean, fiul celebrului Virgil Ardelean, zis şi “vulpea”. Inainte de incediu, casa era locuită de aurolaci.

Imobilul din Bulevardul Aviatorilor nr. 8, distrus într-un incendiu săptămâna trecută, este clasat ca monument istoric. Proprietarii acestei clădiri au fost somaţi de Primăria Sectorului 1 să asigure paza, întreţinerea, conservarea, consolidarea şi restaurarea.

"În calitate de primar, am făcut toate demersurile necesare pentru salvarea imobilului din Bulevardul Aviatorilor nr. 8, colţ cu Strada Paris. Intervenţiile noastre au fost făcute ca urmare a sesizării că această clădire este distrusă din interior de anumite persoane. Am somat proprietarul să pună în siguranţă imobilul şi acesta ne-a comunicat că a încheiat un contract de pază cu o firmă, pentru a-l proteja. În realitate însă, proprietarul nu a luat măsuri de pază şi protecţie a monumentului istoric, motiv pentru care i s-a dat foc", declara imediat după aflarea veştii primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Edilul a dispus întocmirea plângerii penale împotriva proprietarului, fiind precizate următoarele lucruri: "În urma unui control s-a constatat că CENTRAL AH PIONEER SRL întruneşte elementele unei infracţiuni din culpă prin faptul că a permis pătrunderea unor persoane necunoscute în clădire, clasată ca monument istoric, prin nerespectarea obligaţiei legale de a asigura paza acestei clădiri". În plângerea făcută Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 se mai preciza că persoanele care au intrat în clădire, înainte de incendiu, au distrus cam tot ce se putea distruge, tâmplăria, ferestrele, instalaţia electrică, sobele, pardoseala. Practic, casa era locuită de aurolaci, deşi avea un proprietar cu influenţă. Teoretic, nimeni nu putea să-şi permită să intre abuziv într-un astfel de spaţiu.

EXPROPRIERE
Pentru că lucrurile nu puteau fi lăsate aşa, primarul Chiliman a solicitat Ministerului Culturii şi Guvernului iniţierea procedurilor legale pentru exproprierea acestui imobil monument istoric, pe care proprietarul urmăreşte să îl distrugă pentru construirea unui turn de peste 100 de metri, pentru care încearcă să obţină, de peste patru ani, un Plan Urbanistic Zonal.

Interesant este următorul fapt: firma CENTRAL AH PIONEER SRL a încheiat la 15 februarie 2009 un contract cu firma NOR SECURITY SOLUTIONS pentru a păzi clădirea din imediata vecinătate a Guvernului. La 20 februarie, la numai cinci zile de la semnarea înţelegerii, imobilul a luat foc, Primăria Sectorului 1 făcând plângere penală şi împotriva acestei societăţi. Contactată de Jurnalul Naţional, conducerea firmei de pază nu a vrut să dea detalii despre incident.

Nimic nu e întâmplător pe lumea asta, administratorul firmei care deţine imobilul din Bulevardul Aviatorilor nr. 8 fiind Alexander Etienne Hergan, un cunoscut om de afaceri din domeniul imobiliar. Conform Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, firma administrată de Hergan este asociată cu CENTRAL EASTERN EUROPEAN REAL ESTATE SHAREHOLDINGS BV, cu sediul în Olanda, ce a interacţionat cu firmele lui Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, zis şi "Vulpea", şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

×
Subiecte în articol: observator istoric