x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un nou centru cultural în Centrul Vechi al Capitalei

Un nou centru cultural în Centrul Vechi al Capitalei

13 Mar 2014   •   17:30
Un nou centru cultural în Centrul Vechi al Capitalei
Lucrările de restaurare și extindere de la Hanul Gabroveni vor fi finalizate în curând. Partea veche a hanului va fi gata la data de 30 aprilie, iar corpul nou va fi finalizat în cinci luni.

Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei s-a declarat mândru de lucrare. El a mărturisit ziariștilor că ambiția sa de Primar General a fost ca Bucureștiul să aibă un Centru istoric ca la Praga ori ca la Viena, iar restaurarea unui monument de patrimoniu și transformarea lui într-un centru cultural chiar în locul de promenadă al bucureștenilor și al turiștilor care vin să ne viziteze orașul, îl bucură și mai mult.

Astfel, Hanul Gabroveni va deveni un centru cultural cu funcțiuni moderne (săli de spectacole de 200 și 70 de locuri, săli de conferințe, spații expoziționale, spații comerciale, punct de informare turistică, sediul Centrului Cultural ArCuB).

“Hanul Gabroveni arată așa cum ne-am propus de la început, adică să fie reconstruit cât mai aproape de original. Acest han, care este monument istoric, va deveni un pilon de dezvoltare în ceea ce înseamnă proiectele de cultură la nivelul Municipiului București și de ce nu, la nivel național.”, a declarat Primarul General, Sorin Oprescu.

Monument de arhitectură, Hanul Gabroveni a fost construit între anii 1804 și 1818 iar prin restaurare, Primăria Municipiului București dorește introducerea acestuia în circuitul cultural național și european. Valoarea totală a proiectului este de 37 de milioane de lei, cu fonduri provenite din bugetul Primăriei Capitalei și prin Contribuția Mecanismului Financiar Spaţiul Economic European, prin Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, prin Unitatea de Management a Proiectelor SEE (UMP).

Din punct de vedere arhitectural, Hanul Gabroveni reprezintă o îmbinare între vechi și nou, care pune în valoare spațiile interioare cu caracter de reprezentativitate și dă un sens activ curții interioare-pasaj. Principiul fundamental al soluției de arhitectură propuse este realizarea unei restaurări cât mai fidelă originalului (în măsura cunoașterii acestuia), restaurare ce folosește tehnici tradiționale de construcție îmbinate discret cu modalități de consolidare ultra-moderne. Finisajele și materialele folosite sunt astfel alese încât să se înscrie în stilul epocii (tencuieli mortar var-nisip colorate în masă, cărămidă aparentă, învelitori de titan-zinc, tâmplării de lemn, socluri de piatră naturală, pavaje din piatră cubică,etc.)


×