Oricine ar putea afla, în circa 30 de minute, toate relațiile dintre firmele înregistrate în România. Dacă există firme pe care statul nu le cercetează în scandalul Hexi Pharma, nu înseamnă că nu s-a putut ajunge la informație. Hexi Farma - clona făcută de Dan Condrea, firmă cu aproape același nume și cu același sediu social cu celebra Hexi Pharma, putea fi descoperită accesând un site care oferă date despre toate firmele din țară și aplicații care arată toate informațiile despre relațiile pe care companiile le au unele cu altele.
La aproape două luni de la izbucnirea scandalului dezinfectanților de la Hexi Pharma, autoritățile au ridicat iar din umeri, în fața altei anchete jurnalistice a GSP, care arătat că mai exista o firmă a lui Dan Condrea - o clonă a celei urmărite de DNA. Informațiile despre aceste companii sunt accesibile oricui ar deschide un computer și ar face o foarte scurtă și simplă cercetare, după cuvinte cheie, pe un site specializat în astfel de analize. Specialiștii listafirme. ro au analizat legăturile de afaceri dintre compania lui Dan Condrea, Hexi Pharma co. SRL și celelalte firme ale acestuia, dar și toate companiile și Persoanele Fizice Autorizate (PFA) care au avut contracte cu acestea, de la înființare până în prezent. Pe lângă firma descoperită abia săptămâna trecută, Hexi Farma, care a avut contracte de 400.000 de euro cu statul român, tot pentru dezinfectanți, pentru care nu s-au luat încă măsuri de blocare a conturilor sau de control, în scandalul Hexi, Dan Condrea coordona încă șapte firme și avea legături cu 20 de companii și PFA din țară și din străinătate. Orice jurnalist de investigații știe cum să folosească aceste aplicații pe care listafirme. ro le-a pus la dispoziția noastră, iar investigatorii dosarului Hexi puteau face același lucru sau măcar puteau externaliza această parte din cercetare, apelând la experți din sectorul privat. „Utilizatorii pot realiza singuri astfel de diagrame de relații, comparații între firme sau firme și medii regionale, statistici și evoluții în timp. Tot ce au de făcut este să aibă un cont și răbdarea de a viziona prezentările video, în cazul în care nu li se pare deja intuitiv. Pentru că o parte din facilități sunt disponibile gratuit, site-ul reprezintă o unealtă chiar si pentru cei care se informează ocazional”, explică Iustin Diac, administrator listafirme.ro. Pe site se prezintă profilul fiecărei firme care are conexiuni cu altele, precum și diagrama sau lista conexiunilor. Diagrama de conexiuni poate fi accesată și personalizată ca nivel de detalii, de orice utilizator al site-ului. „Comparând diagrama de relații simplificată (stea - fig. 1), am observat că analizele nu sunt focusate pe conexiunile directe, ci mai curând pe declarațiile surselor (declarațiile contabile n.n.)”, mai explică administratorul listafirme.ro. În legătură cu clona Hexi Farma, o sursă GSP din firma „originală” declara pentru Gazetă: „Nu am ştiut că există o firmă (...) Hexi Farma. Am o singură amintire stranie: la un moment dat, în fabrică ne-au dat halate cu Farma, scris cu «F». Am crezut că e o eroare de scriere”.
Una dintre afacerile lui Dan Condrea nu se regăsește în grafice, pentru că nu au existat conexiuni între aceasta și celelalte firme. „Din anul 2013, Unilab SRL a devenit Unilab SA. Nu există conexiuni directe între Hexi Pharma și Unilab de tipurile analizate de noi respectiv filiale/ sucursale, participare directă sau indirectă la capital, administrare comună, asociați/acționari comuni”, mai explică Iustin Diac. Unilab a fost înființată în 1997. În anul 2008, Unilab a fost reînmatriculată, păstrând Codul Unic de Înregistrare și schimbând numărul de înmatriculare din J40/6096/1997 în J23/3712/2008. Dacă înainte de 2008, administrator al Unilab a fost Condrea Dan Alexandru, după reînmatriculare, în anul 2008, administrator a devenit Barbută Gianina. Despre firma Unilab SA s-a vorbit după ce fosta soție a lui Dan Condrea, Laura Georgescu, a făcut declarații presei. Laura Georgescu a declarat, după moartea lui Dan Condrea, că fostul ei soț ar fi trecut pe la sediul Unilab în acea zi, pentru că acesta era traseul parcurs de el de fiecare dată când mergea să-și ia copilul. Fosta soție a lui Condrea ar putea fi anchetată acum pentru finanțarea din fonduri europene pe care una dintre firmele pe care le deținea împreună cu Dan Condrea, Hexi Medical Farma, a primit-o, sub semnătura Elenei Udrea. Cea de-a doua soție a lui Dan Condrea, Uliana Ochinciuc, a ajuns deja de mai multe ori în fața procurorilor, pentru a da explicații în legătură cu unele conturi descoperite de procurorii DNA în Elveția. Ea ar putea fi acuzată de spălare de bani.
Firma Hexi Pharma CO SRL a câștigat teren în perioada 2013-2015, deși a pornit în dezavantaj față de celelalte companii din același domeniu. În 2013, firma lui Dan Condrea a înregistrat un profit net mult mai mare decât cel mediu în domeniu, diferența fiind de 2.400.000 de lei – cât reprezenta media profitului celorlalte firme – și peste 7.200.000 de lei profitul net al Hexi Pharma CO SRL. De asemenea, cifra de afaceri a înregistrat o creștere constantă, din 2009 până în 2015, depășind media din domeniu în perioada 2013-2014, când celelalte firme au înregistrat o scădere, iar firma lui Dan Condrea, o creștere. Și în privința numărului de angajați, firma lui Dan Condrea a înregistrat o creștere constantă, din 2009 până în 2015, în timp ce media pe domeniu a fost în scădere, din 2010 până în 2014.
Procurorii au reușit să identifice conturile din Elveția în care Dan Condrea a virat sume mari de bani, pe numele soției, Uliana, și pe numele unuia dintre frații ei, imediat după izbucnirea scandalului dezinfectanților diluați din spitale. Uliana Ochinciuc poate fi condamnată în România, chiar dacă renunță la cetățenia română.