x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Unde poti face un curs navigatie categoria D ?

Unde poti face un curs navigatie categoria D ?

30 Aug 2021   •   12:29
Unde poti face un curs navigatie categoria D ?

Mulți dintre noi, în copilărie, am fost fascinați de cărțile de aventuri, iar ”Căpitan la 15 ani” al lui Jules Verne a fost cartea care ne-a deschis pofta, dacă putem spune așa, către navigație și tot ce presupune ea. Și dacă unii dintre noi au renunțat la visul lor de a cuceri mările și oceanele, asta nu înseamnă că și tu trebuie să procedezi așa.

 

Evident, vei începe cu pași mai mici, dar siguri, și poate cine știe, pasiunea se va transforma în ceva mai mult și va deveni chiar o profesie pentru tine. Una pe care o vei face mereu cu plăcere, pentru că nimic nu se poate compara cu senzația de libertate și uneori chiar și imponderabilitate pe care ți-o oferă navigatul.

 

Căpitan de cursă lungă…

 

Adori natura, îți place să înveți lucruri noi, iar dacă ai parte și de ceva provocări, atunci totul este mai mult decât perfect pentru tine? De asemenea, ești de-a dreptul fascinat de călătorii, te simți pe apă precum un pește? Atunci este posibil ca și tu să ai toate șansele de a deveni căpitanul propriei ambarcațiuni, sau skipper, dacă preferi termenul de specialitate. Deja zâmbești? Înseamnă că am atins exact acea coardă sensibilă din sufletul tău, iar aventura este doar la un pas de tine.

 

Urmează-ți visul

 

Adori senzația și trăirile pe care le experimentezi atunci când simți că poți să stăpânești valurile, iar vântul care îți trece prin păr în timp ce te afli pe punte te face să îți umpli sufletul de o bucurie care nu poate fi transpusă în cuvinte. Este imposibil de redat ceea ce simți acum. Știi doar că îți place enorm, și ți-ai dori ca acest sentiment să nu te părăsească întreaga viață. Da, putem vorbi despre fericire în acest caz, iar fiecare ieșire în larg are parte de farmecul ei, de o mică aventură și chiar putem afirma, fără a greși prea mult, că poate duce la o dependență de bună calitate.

 

Ce este un skipper?

 

Căpitanul unui vas de mici dimensiuni poartă denumirea de skipper, și pentru a te numi și tu așa este important să ai capacitatea de a naviga și conduce în deplină siguranță ambarcațiunea, pe ape cu care ești bine familiarizat. Nu este suficient doar să îți cumperi un yacht mic pentru a te numi skipper, și chiar să-l și conduci, pentru că nu este deloc complicat. Este important însă să înțelegi exact ceea ce te face căpitan și nu doar un simplu conducător de ambarcațiune.

 

Abilități și cunoștințe

 

Pentru a deveni căpitan de vas este nevoie de multe abilități și cunoștințe care trebuie permanent să fie îmbunătățite și aprofundate. Cum ar fi să ai pe vas familia sau alte persoane și tu să nu știi cum să reacționezi în anumite împrejurări neprevăzute? Totul se poate încheia cu urmări dintre cele mai grave, și chiar nu îți dorești deloc acest lucru, nu-i așa?

 

Obținerea permisului

 

Pentru ca totul să se desfășoare în cele mai bune condiții, în primul rând este nevoie de obținerea unui permis de conducere. Acesta poate fi obținut în urma unui examen susținut după ce ai urmat un curs navigatie categoria D sau C, pentru început. Din fericire, există multe școli de navigație unde poți urma astfel de cursuri, iar tu o poți alege pe cea unde simți că ai parte de cea mai bună instruire, și la prețuri pe care ți le poți permite.

 

Cu ce mă ajută cursurile pentru pentru permise categoria D?

 

Pentru a avea toate competențele și abilitățile, dar să ai parte și de respectarea cadrului legal în domeniu, chiar dacă este vorba despre navigarea cu o navă de agreement doar pe ape interioare, este obligatorie obținerea unui permis de categoria D. După obținerea acestuia ai dreptul, dar și libertatea de a naviga pe toate canalele navigabile interne și pe toate râurile unde este posibilă această activitate. Este destul de ușor de obținut un astfel de certificat, și de regulă cursurile nu durează prea mult. În cadrul lor este cuprinsă o parte intensiv teoretică, după care va urma și una practică. La finalul părții practice se va susține și examenul pentru eliberarea Certificatului de absolvire. Cu acest certificat în buzunar, ai libertatea de a te înscrie la examenul oficial de navigație la oricare dintre căpităniile Autorității Navale Române. În urma promovării acestui examen primești un Certificat Internaţional de Conducător de Ambarcaţiune de Agrement cu motor, Clasa D, prin care se atestă că ai dreptul să conduci ambarcațiuni de agrement pe oricare căi navigabile interioare de pe teritoriul României.

Cei care au absolvit cu bine cursurile de pregătire au posibilitatea de a se  înscrie mai apoi la examenul oficial de navigație, care poate fi susținut la una dintre căpităniile ANR (Autoritatea Navală Română). Doar cei care promovează acest examen primesc Certificatul Internaţional de Conducător de Ambarcaţiune de Agrement cu motor, Clasa D, prin care li se dă dreptul să poată conduce ambarcațiuni de agrement sau bărci cu motor. Atenție: acest drept este valabil doar pe căi navigabile interioare.

 

Fii liber! Navighează!

 

Există poate mulți cei care și-ar dori să navigheze, dar cu toate acestea puțini sunt și cei care au decis să facă unele demersuri în acest sens. Sailing-ul este o pasiune care te ajută să te și formezi ca persoană, deoarece nu doar te învață despre libertate și independență, ci și despre cum poți să gândești rapid și să iei cele mai bune decizii. Vei deveni mult mai încrezător în tine.

Cursurile nu sunt unele strict legate de navigație, ci și unele în care înveți despre cum poți folosi natura, mediul condițiile meteorologice pentru a naviga, dar și noțiunile pentru acordarea primului ajutor.

Nu mai aștepta, sau nu renunța la visul tău! Fă-l să devină o frumoasă realitate, pentru început cu un curs de navigație categoria D. Și, cine știe cum evoluează lucrurile… Vând din pupa!

 

×