x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Unde se scurg fondurile primăriilor din judeţul Arad?

Unde se scurg fondurile primăriilor din judeţul Arad?

de Andrei Ando    |    03 Iun 2009   •   00:00

Procurorii anticorupţie s-ar putea sesiza în legătură cu modul în care mai multe primării din judeţul Arad au atribuit lucrări şi servicii publice din fonduri de la bugetele locale pentru diverse firme.



Este vorba de circa 15 primării, unde s-au atribuit până la câteva zeci de mii de euro, fără licitaţie, pe criterii clientelare, suma totală depăşind 200.000 de euro!

"Există indicii că în localităţile respective s-a utilizat bugetul local în mod defectuos, prin decontări ilegale, nereguli în procedurile de achiziţie, plăţi nejustificate şi întocmirea necorespunzătoare şi incompletă a documentaţiei de achiziţie", informaţii confirmate şi prin interceptări telefonice, din care reiese în mod evident că au fost făcute presiuni asupra unor primari din judeţ, pentru a încheia contractele respective.

Banii au fost plătiţi de primării pe alocuri cu aprobarea consiliilor locale, alteori chiar fără această aprobare, deşi este vorba despre sume consistente. Plăţile au început în cursul anului 2007 şi 2008 şi au continuat regulat şi anul acesta. Mai interesant de remarcat e că este vorba şi despre unele primării cu datorii mari, sau care se descurcă greu, însă care au achitat sumele respective preferând să taie bani de la alte domenii, sau de la investiţii, optând să achite aceşti bani răspunzând "recomandării" primite.

Curtea de Conturi a descoperit aceste nereguli majore la unele primării, dar n-a confirmat încă, oficial, de conducerea instituţiei, dacă există vreo solicitare din partea anchetatorilor pentru verificarea informaţiilor. Subprefectul Aradului, Radu Stoian, ne-a declarat că va demara urgent o anchetă proprie pentru elucidarea acestei situaţii, deoarece astfel de ipoteze nu trebuie ignorate, ci tratate la modul cel mai serios.

×
Subiecte în articol: observator