x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ungureanu: Soluţia tehnică pentru UMF Tg. Mureş trebuie să respecte principiul multiculturalităţii

Ungureanu: Soluţia tehnică pentru UMF Tg. Mureş trebuie să respecte principiul multiculturalităţii

13 Mar 2012   •   07:39
Ungureanu: Soluţia tehnică pentru UMF Tg. Mureş trebuie să respecte principiul multiculturalităţii

Guvernul s-a reunit, astazi, in sedinta, pentru a lua in discutie aprobarea HG pentru infiintarea unei linii de studiu in limba maghiara in cadrul UMF Targu Mures.

"Grija mea personala este ca, in primul si primul rand, studentii, care sunt beneficiarii directi ai procesului de invatamant, sa nu aiba nimic de reprosat felului in care urmeaza sa fie rezolvata aceasta chestiune pentru ca ei reprezinta motivul, ratiunea pentru care exista universitati si institutii de invatamant superior in orice tara civilizata din lume. Grija acestui cabinet este ca diplomele pe care studentii le obtin la finalul parcursului de studiu sa fie recunoscute legal, in asa fel incat cariera lor sa-si poata urma cursul netulburata", a spus premierul Mihai Razvan Ungureanu, la inceputul sedintei de Guvern.

In acelasi timp, premierul sustine ca Guvernul urmeaza sa aplice o solutie tehnica de infiintare a liniei maghiare de invatamant la UMF Targu Mures, astfel incat studentii sa nu aiba nimic de reprosat fata de modul de rezolvare a acestei probleme.

"In sedintele coalitiei am spus ca atunci cand reprezentantii acesteia vor ajunge la un punct de vedere comun privind universitatea din Targu Mures, Guvernul va reactiona in functie de acest punct de vedere, iar ieri (luni-n.r.) s-a ajuns la un astfel de punct de vedere. Solutia tehnica posibila trebuie sa respecte Legea invatamantului, principiul autonomiei universitare si multiculturalitatea", a spus Ungureanu.

Premierul a precizat ca a dorit ca, alaturi de limba maghiara si cea engleza, universitatea din Targu Mures sa asigure predarea si in limba germana, dar ca pentru aplicarea acestei masuri exista in prezent unele "impedimente". "Sper ca, la un moment dat, sa intelegem multiculturalitatea si prin limba germana", a afirmat ungureanu, care a confirmat totodata ca Executivul va adopta, marti, doar in prima lectura hotararea privind infiintarea liniei maghiare de invatamant la UMF Targu Mures si ca actul normativ va fi prezentat in dezbatere publica timp de zece zile.

×