x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Unul din patru români bea alcool într-o zi obişnuită

Unul din patru români bea alcool într-o zi obişnuită

de Daniela Ivan    |    02 Iun 2016   •   19:00
Unul din patru români bea alcool într-o zi obişnuită
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Românii nu stau prea mult pe gânduri înainte de a da pe gât un pahar de vin sau o bere şi asta se vede şi în statistici. Un sfert dintre cetăţenii cu vârste între 18 şi 60 de ani consumă o băutură alcoolică în fiecare zi, iar preferate sunt berea şi vinul făcut în casă, conform unui studiu realizat de GfK România.

În funcţie de sezon, ponderea consumului dintre vin şi bere se schimbă, berea este preferata zilelor caniculare de vară, iar vinul se potriveşte perfect cu nopţile geroase de iarnă. Între octombrie şi martie 2016, cota de consum pentru vinul de casă se triplează având în vedere şi autoconsumul care are o mare pondere în România.

De-a lungul anului, numărul celor care consumă alcool variază, vârful fiind înregistrat în sezonul cald, adică din aprilie până în septembrie. Totuşi, alcoolul reprezintă numai 16% din totalul băuturilor consumate. Se observă că românii consumă multe băuturi calde, în principal cafeaua şi mixurile pe bază de cafea. Aproape jumătate (48%) din consum este reprezentat de această categorie, iar o treime de răcoritoare. 

Cantitatea medie de lichid consumată pe zi de o persoană este de 630 ml, în afară de apă şi lactate. Una din zece persoane adulte bea cel puţin o băutură în baruri, restaurante şi terase.

×