x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Unul greşeşte, altul plăteşte - Nedreptăţile in justiţie ne costă scump

Unul greşeşte, altul plăteşte - Nedreptăţile in justiţie ne costă scump

de Gabriela Mladin    |    27 Apr 2007   •   00:00
Unul greşeşte, altul plăteşte - Nedreptăţile in justiţie ne costă scump

Două decizii ale Tribunalului Gorj, dintre care una rămasă definitivă, acordă despăgubiri de trei miliarde de lei vechi pentru două persoane arestate de procurorul Ion Diaconescu (acelaşi din cazul Ţundrea) şi trimise in judecată de acesta. Banii, evident că nu-i plăteşte procurorul, ci contribuabilii. Cel care va plăti va fi Ministerul Finanţelor, cu banii din bugetul local.

NEVINOVAT LA INCHISOARE. Recent, judecătorii Tribunalului Gorj au pronunţat sentinţa prin care Mădălin Tomulescu, tanărul gorjean care a stat doi ani şi nouă luni după gratii pentru o crimă pe care nu a comis-o, este despăgubit cu două miliarde de lei vechi pentru repararea nedreptăţii. Anul acesta, Mădălin Tomulescu a fost declarat nevinovat şi de inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, hotărarea rămanand astfel definitivă şi irevocabilă.

Tomulescu a fost arestat de procurorul Ion Diaconescu şi trimis in judecată pentru omor asupra unui cioban din localitate. Deşi a declarat că este nevinovat, ancheta făcută de Diaconescu l-a aruncat după gratii. Tanărul s-a adresat Justiţiei, aceasta stabilind că este nevinovat pentru crima care i s-a pus in carcă. Dar gorjeanul a petrecut deja aproape trei ani in inchisoare. Cantărind probele din dosar, şi magistraţii inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au constatat nevinovăţia lui Tomulescu. Ulterior, Mădălin Tomulescu a caştigat suma de două miliarde de lei vechi drept despăgubiri.

DREPTATE POST-MORTEM. Activitatea procurorului Diaconescu a mai adus o gaură de un miliard de lei vechi la bugetul statului, in dosarul lui Lucian Popescu, un bărbat din Săuleşti, arestat pentru tentativă de omor. El a fost declarat nevinovat, tot printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă după şase luni petrecute după gratii din cauza procurorului anchetator. Popescu a murit la sfarşitul anului trecut, astfel că el nu se mai poate bucura de banii acordaţi drept răsplată pentru gafa procurorului. Acum, rudele lui beneficiază de despăgubirile acordate prin hotărare definitivă. Pană acum, MFP nu a făcut acţiune in regres pentru a recupera banii de la cei care au greşit in aceste cazuri. Oricum, statul, prin MFP, trebuie mai intai să demonstreze in instanţă că procurorul ori judecătorii implicaţi au acţionat cu rea-credinţă sau cu gravă neglijenţă şi abia apoi poate declanşa procesul de recuperare a despăgubirilor plătite.

CAZUL ŢUNDREA
Procurorul Ion Diaconescu este cel care, in urmă cu 14 ani, il trimitea după gratii şi pe Marcel Ţundrea, gorjeanul care a stat 12 ani in puşcărie pentru o crimă pe care nu a comis-o. Anul acesta, Marcel Ţundrea a decedat, insă imediat ce a fost pus in libertate a explicat cum poliţiştii şi procurorul Diaconescu şi-au efectuat ancheta. Ţundrea nu a recunoscut niciodată că ar fi omorat o fată de 13 ani. Şi după ce a fost scos din puşcărie, in baza unei expertize ADN, procurorul Ion Diaconescu nu a avut remuşcări.

×
Subiecte în articol: observator procurorul diaconescu