Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au dispus începerea urmăririi penale împotriva a cinci persoane din Gorj, întrucât au încercat să cumpere voturile unor alegători în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Anchetatorii susţin că în toate cele trei cauze penale în care sunt cercetaţi cei cinci este vorba despre oferirea şi acceptarea mitei electorale.
Potrivit oamenilor legii, un jurist de la Primăria Rovinari este cercetat penal, pentru că ar fi dat bani unor localnici să voteze cu Traian Băsescu. La Roşia de Amaradia, o femeie are dosar penal fiindcă a încasat 50 de lei pentru vot. Cercetaţi penal sunt şi mai mulţi cetăţeni de etnie romă din cartierul Meteor, din Târgu Jiu, despre care a existat o sesizare potrivit căreia ar fi primit bani şi alimente în schimbul votului pentru Traian Băsescu. Cele trei dosare penale sunt pe masa procurorilor Curţii de Apel Craiova, singura instanţă din Oltenia competentă în soluţionarea infracţiunilor cu caracter electoral.
ALIMENTE CONTRA VOTURI
Într-un judeţ apropiat, în Argeş, poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală pentru infracţiuni electorale pe numele primarului comunei Bălileşti şi al unui membru al comisiei de distribuire a ajutoarelor de alimente din Uniunea Europeană, pentru că au împărţit produse alimentare în scop electoral. Echipa operativă care a făcut cercetări a stabilit că într-adevăr primarul şi celălalt bărbat distribuiau dintr-un autoturism făină şi zahăr ambalate, purtând inscripţia UE. În ziua alegerilor, în primul tur, în Argeş au fost sesizate 83 de incidente electorale şi s-au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 195.000 de lei. Au fost confirmate 14 dintre incidentele electorale sesizate şi în patru dintre aceste cazuri s-au întocmit dosare de cercetare penală. De asemenea, în Argeş, opt persoane sunt cercetate penal pentru infracţiuni electorale.
MĂSURI SPORITE
Şi în ziua alegerilor din turul al doilea vor fi intensificate măsurile de control. Peste 1.900 de angajaţi din cadrul structurilor judeţene Argeş ale MAI sunt angrenaţi în misiuni pe timpul turului II al alegerilor. Dintre aceştia, 1.226 sunt poliţişti, 327 jandarmi, 151 lucrători ai ISU Argeş şi 110 de la alte structuri. De asemenea, în aceste activităţi sunt implicaţi şi 94 de poliţişti comunitari. În ziua alegerilor, IPJ Argeş va organiza, atât individual, cât şi împreună cu Autoritatea Rutieră Română, 24 de filtre în vederea prevenirii turismului electoral.
Lăudaţi de OSCE
Chiar dacă au fost deschise dosare penale după primul tur al prezidenţialelor, expertul OSCE pe probleme de securitate Laszlo Belagyi, observator la scrutinul de la 22 noiembrie, a apreciat acţiunile desfăşurate de Poliţia Română.
Laszlo Belagyi s-a întâlnit ieri cu chestorul Petre Tobă, precum şi cu adjuncţii inspectorului general al Poliţiei Române, chestorul principal de poliţie, Dumitru Pîrvu, şi chestorul principal de poliţie, Căbulea Ioan-Nicolae. Potrivit IGPR, Belagyi a apreciat "activităţile desfăşurate de Poliţie, precum şi modul de colaborare dintre structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor", în ceea ce priveşte organizarea primului tur de scrutin. Totodată, chestorul Petre Tobă a considerat "extrem de utilă evalurea făcută în raportul primar referitor la desfăşurarea alegerilor, întocmit de misiunea OSCE după primul tur de scrutin, în care a fost evidenţiat efortul depus de poliţişti", mai precizează sursa citată.
Citește pe Antena3.ro