x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Ursul de aur" din spatele gratiilor / Sufletul nu e în haină vărgată

"Ursul de aur" din spatele gratiilor / Sufletul nu e în haină vărgată

de Costin Anghel    |    Luminita Ciobanu    |    04 Mar 2009   •   00:00
"Ursul de aur" din spatele gratiilor / Sufletul nu e în haină vărgată

Doi adolescenţi au venit în redacţia Jurnalului Naţional să împartă mărţişoare doamnelor şi domnişoarelor. Mărţişoare artizanale făcute de mâinile unor tineri talentaţi de la Centrul de Detenţie pentru Minori din Craiova. Câteva suflete rătăcite s-au întors pe drumul cel bun. Printre ei, şi un "Urs de Aur".



Şase tineri de la Centrul de Detenţie din Craiova vor să schimbe regulile jocului. Au ajuns în spatele gratiilor pentru greşelile lor, dar acum vor să scape de trecut, de povara pe care o duc. Ei ştiu foarte bine ce înseamnă privarea de libertate şi infracţiunea. Vor să îşi schimbe destinul, pe-al lor şi, dacă pot, şi pe-al altora. Pictează icoane pe sticlă, fac mărţişoare, lansează campanii umanitare. Şase suflete. Copii plecaţi în viaţă pe drumul greşit, dar hotărâţi să-şi schimbe destinul. Radical. Marius şi Florin sunt cei doi adolescenţi care au venit la redacţia Jurnalului Naţional. Au 19 şi 17 ani. Ambii sunt în clasa a VIII-a la şcoala din cadrul Centrului de Detenţie pentru Minori din Craiova. Au rezultate foarte bune la învăţătură. "Florin are o notă la teză mai bună decât mine", face precizarea Marius. Alături de alţi patru colegi au confecţionat mărţişoare iniţiind o campanie intitulată "Un mărţişor pentru suflet" menită să strângă fonduri pentru o fetiţă de 13 ani, Loredana, care suferă de osteomielită  (inflamaţia măduvei osoase). Au reuşit să adune 6.105 RON, sumă care îi va ajunge copilei doar pentru şase luni de tratament, însă campania umanitară nu se va încheia.  

Unul dintre băieţi, Florin, este membru al echipei câştigătoare a Ursului de Aur de la Berlin, în 2008, la categoria scurtmetraje. A jucat în filmul regizorului Bogdan Mustaţă, "O zi bună de plajă". Povestea filmului merge de mână cu realitatea. Trei tineri delincvenţi sechestrează un şofer de dubă şi o prostituată şi-i duc pe o plajă. Era o zi numai bună de plajă.... Cu acest film de 10 minute, Mustaţă şi echipa sa au luat Marele Premiu la Berlin, unul dintre marile premii ale industriei cinematografice. Florin a avut rolul principal în film. "Sunt pentru a doua oară în penitenciar, pentru că nu m-am prezentat la instanţă când am fost pus în stare de libertate. Când am fost în penitenciar prima oară a venit o echipă de producţie. S-a făcut un casting. Am fost cooptat în echipa acestui scurtmetraj. Surpriza a fost mare când am văzut că vine toată lumea să mă felicite. Filmul a primit Ursul de Aur. A fost o experienţă plăcută pentru mine", adaugă Florin.

"NU SUNTEM PLEAVA SOCIETĂŢII"

Mai importante sunt, poate, "trofeele" pe care cei doi le obţin de fiecare dată când vorbesc despre greşelile lor şi ale altor colegi. După toate prezentările lor se face linişte mormântală în sală, semn că reuşesc să-şi pună pe gânduri auditoriul. "Trebuie să dispară barierele existente între noi şi societate. Ne aflăm aici pentru că am greşit, dar asta nu înseamnă că noi suntem pleava societăţii şi trebuie să plătim toată viaţa. Vrem să schimbăm această imagine pe care lumea întreagă o are despre noi", spune Marius.

În Centrul de Detenţie sunt mai mulţi profesori care se ocupă de tinerii delincvenţi dornici să-şi schimbe destinul. Îi învaţă să confecţioneze obiecte din pirogravură şi traforaj, să picteze şi să confecţioneze mărţişoare. "Fiecare încearcă să-şi ocupe timpul într-un mod cât mai folositor, nu pentru a ieşi în evidenţă. Facem asta pentru că aşa simţim."

×
Subiecte în articol: observator