x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator USL: 14,8-14,9 milioane de persoane, înscrise în listele electorale permanente

USL: 14,8-14,9 milioane de persoane, înscrise în listele electorale permanente

20 Aug 2012   •   17:06

USL considera ca in listele permanente pot fi inscrise 14,8-14,9 milioane de persoane, in conditiile in care din cifra initiala de 18,2 milioane de cetateni cu drept de vot se scad 3,5 milioane de persoane cu acte expirate, cu resedinta in strainatate sau cu drepturile electorale interzise.

"Daca plecam de la aceste date (transmise de Guvern, n.r.) vom asista la urmatoarea concluzie: la inceput s-a vehiculat cifra de 18,2 milioane de cetateni cu drept de vot; daca din ei scadem 3,5 milioane de cetateni care nu au acte de identitate pentru ca au expirat sau pierdut, persoane care au resedinta stabilita in strainatate, sau care au dreptuir electorale interzise, ajungem la 14,8-14,9 milioane de persoane care pot fi inscrise in listele electorale permanente", a declarat presedintele interimar al PNL Bucuresti, Eugen Nicolaescu.

El a precizat ca, in aceste conditii, raportat la cifra de 14,7 milioane de cetateni cu drept de vot care ar trebui sa se regaseasca pe listele electorale permanente, s-au prezentat la vot 8,4 milioane, adica aproximativ 60% din listele electorale permanente, si au votat pentru demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu 7,5 milioane, adica 53% din populatia aflata inregistrata in listele electorale permanente.

"De fapt, pentru demitere au votat mai mult de 50% plus unu din cetatenii aflati pe listele electorale permanente, deci mai mult decat necesarul cerut", a spus Nicolaescu.

El a spus ca listele electorale permanente care se intocmesc in Romania pentru cetatenii cu domiciliul in Romania pot cuprinde numai cetateni cu drept de vot din Romania, care au resedinta stabilita in tara, a precizat, luni, presedintele interiamr al PNL Bucuresti, Eugen Nicolaescu.

"Azi stim, ca urmare a cifrelor comunicate de Guvern, ca in Romania sunt persoane cu drept de vot care au rezidenta in Romania si care au rezidenta in strainatate; sunt persoane care nu pot avea drept de vot pentru ca nu au acte de identitate cu care sa se poata verifica identitatea si, in consecinta, nu au cum sa reprezinte persoane cu drept de vot, sau sunt persoane cu drepturile electorale interzise prin legislatie. Ca atare, listele electorale permanente care se intocmenc in Romania pentru cetatenii cu domiciliul in Romnia pot cuprinde numai cetateni cu drept de vot cu domiciliul in Romania, care au resedinta stabila in Romania", a spus Nicolaescu.

El a spus ca, in aceste conditii, CC are suficiente informatii ca sa poata sa ia o decizie corecta, legala, care sa dovedeasca faptul ca referendumul a fost desfasurat si organizat potrivit prevederilor legale.

Intrebat ce va face USL daca CC nu va lua in calcul cifrele transmise de Guvern, Nicolaescu a raspuns: "Din punct de vedere politic, nu cred ca o institutie in Romania nu poate sa nu tina cont de date oficiale si sa nu tina cont de votul cetatenilor. Daca, prin absurd, CC se va pune in afara statului de drept (...) atunci USL va trebui sa faca tot ce depinde din punct de vedere politic ca sa apere votul a 7,5 milioane de cetateni, iar acest lucuru il vom decide la vremea respectiva".
Mediafax

×