x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator USL: Băsescu, demis cu majoritatea voturilor celor prezenţi la urne

USL: Băsescu, demis cu majoritatea voturilor celor prezenţi la urne

de Gabriela Antoniu    |    11 Iul 2012   •   14:45
USL: Băsescu, demis cu majoritatea voturilor celor prezenţi la urne

Curtea Constitutionala (CCR) a decis ieri cu unanimitate de voturi ca legea pentru modificarea articolului 10 din Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala, in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente. De asemenea, CCR a respins ca inadmisibila sesizarea PDL privind neconstitutionalitatea hotararii Parlamentului privind revocarea din functie a Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu. Deciziile sunt definitive si general obligatorii si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru.

Prima decizie a CCR se aplica proiectului de lege privind modificarea Legii referendumului, votat in Parlament si contestat la Curte de PDL. In prezent, este insa in vigoare Ordonanta de Urgenta 41/2012 ce stabileste ca presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor celor prezenti la urne. In aceste conditii, hotararea Curtii a generat controverse: la referendumul din 29 iulie se aplica legea declarata constitutionala de Curte cu conditia ca prezenta la vot sa fie de jumatate plus unu din numarul total al alegatorilor sau OUG 41/2012? Cu alte cuvinte, referendumul din 29 iulie va fi validat doar daca se vor prezenta la urne peste 9 milioane de alegatori sau se va tine cont doar de optiunile celor prezenti la urne?

La referendumul din 2007 privind demiterea lui Basescu, legea nu conditiona validarea referendumului de numarul alegatorilor prezenti la vot. Pe 19 mai 2007, s-au prezentat la urne 44,45% din alegatori, respectiv 8.135.272 de romani cu drept de vot. Chiar daca prezenta la vot a fost sub 50% +1, rezultatele referendumului au fost validate. In aceste conditii, liderii USL, Liviu Dragnea si Mihai Voicu, au explicat intr-o conferinta de presa ce act normativ va fi aplicat la referendumul din 29 iulie.

“Guvernul seafla in urmatoarea situatie: a primit de la Parlament o sarcina ca in 29 iunie sa organizeze un referendum. Vineri, Parlamentul a decis data referendumului si suspendarea presedintelui, iar sambata Guvernul a avut sedinta si a adoptat toate actele normative pentru referendum pe legislatia in vigoare', a explicat Liviu Dragnea, secretarul general al PSD. El a precizat ca problema nu este la Guvern si ca Executivul va organiza referendumul in baza legislatiei in vigoare. “Pana cand acest proiect de lege care e la Curtea Constitutionala si va ajunge la Cotroceni va deveni lege, Guvernul desfasoara toate operatiunile de organizare a referendumului pe baza OUG in vigoare. Deci problema nu e la Guvern', a adaugat Dragnea. Potrivit vicepresedintelui PNL, Mihai Voicu, ordonanta preia prevederile unui alt act normativ din 2007, supus deja controlului CCR, care prevede ca “demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor care au participat la referendum'.

Si ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, ca si ministrul delegat pentru Administratie, Victor Paul Dobre, declarasera anterior ca referendumul va fi organizat in conformitate cu legislatia in vigoare, precizand ca aceasta este Leg3/2000 corectata si modificata prin OUG 41/2012. “Vreau sa fiu foarte clar si precis: Ministerul Administratiei si Internelor, toate institutiile implicate, Guvernul Romaniei nu pot organiza consultarea decat in conformitate cu legislatia in vigoare, adica Legea 3/2000 corectata si modificata prin Ordonanta 41/2012. Restul sunt comentarii', a spus Victor Paul Dobre.

In schimb, PDL a cerut Guvernului sa retraga OUG 41/2012, iar Monica Macovei chiar sa o anuleze, ea subliind ca CCR a stabilit ca seful statului nu poate fi demis decat cu majoritatea voturilor alegatorilor inscrisi pe listele electorale. “Nu stiu daca erau imbracati in alb cand au cerut acest lucru. Guvernul nu poate retrage acest act normativ, singurul in vigoare care reglementeaza organizarea acestui referendum', a raspuns Liviu Dragnea.

×