Romania isi pastreaza obiectivul de a adera la euro in 2015. Este mesajul pe care presedintele Traian Basescu i l-a trasmis ieri, la Berlin, cancelarului german Angela Merkel, intr-o perioada in care, la nivel neoficial, se discuta depre reorganizarea radicala a UE, in sensul formarii unei zone euro mai restranse. 'Romania a confirmat ca vrea sa adere in 2015 la euro. Respect acest lucru, stiu ce inseamna sa se intreprinda reforme dificile pentru populatie. Doresc sa felicit Guvernul roman pentru determinarea cu care a implementat aceste reforme', a spus Merkel, dupa intalnirea cu seful statului roman.
Potrivit Mediafax, Merkel a tinut sa clarifice ca stabilizarea zonei euro in actuala forma este prioritatea guvernului german, asta dupa ce au aparut informatii conform carora oficiali germani si francezi se gandesc la o integrare mai stransa, chiar si cu un numar mai restrans de tari. Mai exact, Reuters, citand un inalt oficial european, a relatat ca Franta si Germania au avut in ultimele luni consultari intense punand problema plecarii unuia sau mai multor state din zona euro, in timp ce tarile ramase ar urma sa insiste pe o integrare economica mai stransa, inclusiv in privinta politicii fiscale.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a precizat insa ieri ca toate statele membre ale 'Uniunii Europene ar trebui sa aiba euro ca moneda'. Moneda unica este 'inima UE', a aratat seful CE, iar 'apartenenta la euro sau incercarea de a face parte (din zona euro) ar trebui sa defineasca UE'. Portughezul a lansat un apel catre tarile reticente fata de o integrare europeana mai profunda sa nu le impiedice pe cele care vor sa avanseze pe aceasta cale. 'Viteza Uniunii Europene si a zonei euro nu poate fi cea a membrilor sai cei mai lenti sau cei mai reticenti. Trebuie sa existe, si chiar exista, masuri de protectie pentru cei care nu vor sa participe la miscare. Dar una este sa nu participi si alta este sa ii impiedici pe altii sa avanseze', a declarat Barroso.
In ceea ce priveste aderarea Romaniei la Schengen, Angela Merkel a declarat ca abordarea etapizata, propusa de Germania si Franta si sustinuta de Romania, este o posibilitate de rezolvare a acestei probleme. 'Germania si Franta au propus un plan in mai multe etape, care e acceptat si de Romania. Nu toate statele membre vor sa dea curs acestui plan, dar noi credem ca aceasta abordare etapizata in privinta spatiului Schengen e o posibilitate si putem sa avem un spatiu comun', a spus cancelarul german. In schimb, presedintele Traian Basescu a anuntat ca Romania va intra intr-un proces de mare privatizare si a dat ca exemplu complexurile de la Turceni si Rovinari si Termocentrala Craiova, precum si CFR Marfa. 'Sigur ca este de interes major pentru noi o implicare a investitorilor germani intr-un spatiu majoritar in procesul de privatizare avand in vedere experienta si tehnologiile germane in utilizarea carbunelui, in industria energetica si, de asemenea, calitatea tehnologiei germane in domeniul feroviar. Ca urmare, ramane sa vedem daca putem fi si convingatori', a declarat seful statului.
Anterior, intr-un interviu acordat ziarului german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Traian Basescu a abordat si situatia politica din Romania, spunand despre PDL ca are numai 30% din voturi si risca sa devina si mai slab din cauza scandalurilor de coruptie.
'Pentru prima oara, exista si in Romania o sustinere de aproximativ 50% pentru o politica responsabila, care vrea sa promoveze eficienta, nu o dependenta inerta de statul social. Partidul de guvernamant, PDL, nu poate atinge singur pragul de 50%. De aici vine si nevoia de noi forte politice. PDL are numai 30%, daca nu devine si mai slab din cauza scandalurilor de coruptie', a declarat Basescu, citat de Realitatea.net.