Autoritatile comuniste de peste Prut continua sa fie impasibile la un eveniment emotionant pentru intreaga suflare de peste Prut, eliberarea detinutului politic Alexandru Lesco din temnita groazei de la Tiraspol, dupa 12 ani de suferinta.
LAVINIA TUDORAN
"Nu avem nici o informatie, am aflat din presa", a fost raspunsul sec pe care ministrul moldovean al Justitiei, Vasile Dulghieru, i l-a dat corespondentului BBC la Chisinau la intrebarea legata de eliberarea lui Lesco.
IGNORAT. Miercuri, dupa ce a fost lasat la Tighina de catre fortele transnistrene, Lesco nu a fost asteptat decat de familie si prieteni. Nici vorba de vreun oficial moldovean sau de vreo escorta a politiei pana la Chisinau. Mai mult, autoritatile moldovene exclud orice implicare in eliberarea celorlalti doi membri ai grupului Ilascu, Tudor Petrov-Popa si Andrei Ivantoc, care au de stat in puscariile transnistrene inca trei ani. Puterea comunista de la Chisinau are mai degraba motive sa fie iritata, mai ales ca grupul Ilascu a depus la Strasbourg o plangere impotriva Moldovei si a Rusiei pe care le acuza de incalcarea drepturilor omului. Membrii grupului, Ilie Ilascu, Tudor Godiac, Lesco, Petrov-Popa si Ivantoc, au fost condamnati in 1992 de catre separatistii transnistreni pentru acte de terorism in timpul conflictului din anii â90.
ATACUL RUS. Primii doi au fost eliberati de mai multi ani si traiesc in Romania. Probabil ca si Lesco va ajunge in stanga Prutului, fiind cetatean roman si o persoana nu tocmai agreata de puterea de la Chisinau. Cu atat mai mult cu cat fostul ambasador rus la Chisinau, Iuri Zubakov, sugera public in februarie ca membrii grupului Ilascu au fost condamnati si detinuti pana in prezent in mod justificat de regimul transnistrean.
DUBII.
Nici nu este de mirare, in acest context, ca avocatul lui Lesco crede ca o mare parte din vina apartine Rusiei. Dupa ce, zilele trecute, liderul grupului, Ilie Ilascu, nu a fost de gasit, el a declarat postului BBC ca pune la indoiala eliberarea lui Ivantoc si a lui Petrov Popa daca Strasbourgul va decide in favoarea detinutilor. "Il vom castiga. La acest proces se va spune adevarul, ce a fost in 1982, ca a fost un razboi de agresiune de catre Federatia Rusa. As fi dorit sa fie eliberati si ceilalti doi. Din pacate, dupa informatiile pe care le detin de la Tiraspol si de la autoritatile de la Chisinau, nu se va produce aceasta eliberare, indiferent de decizia ce va fi luata la Strasbourg."Citește pe Antena3.ro