x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vacanţe mai scumpe pe litoralul românesc, în 2017

Vacanţe mai scumpe pe litoralul românesc, în 2017

de Monica Cosac    |    14 Sep 2016   •   19:30
Vacanţe mai scumpe pe litoralul românesc, în 2017
Sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

La finalul sezonului estival 2016, cel mai bun din ultimii ani, pentru litoralul românesc, patronatele din Turism anunţă deja vacanţe mai scumpe în sezonul următor. Potrivit prim-vicepreşedintelui Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan, tarifele pe litoral vor fi mai mari în 2017, în principal din cauza creșterii salariului minim și a scumpirii alimentelor.

Reprezentanții Patronatelor din Turism au anunţat, ieri, la bilanțul sezonului estival 2016, prezentat în stațiunea Neptun, că după mai mulţi ani, în care agenţii economici au reuşit menţinerea preţurilor la acelaşi nivel, anul viitor tarifele pe litoral vor crește cu 10 procente. „După 8 ani de stagnare a tarifelor, anul viitor va fi pentru prima dată când vom avea creşteri generale la tarife, în primul rând datorate unui factor care nu este luat în seamă şi nu a fost declarat până acum, creşterea cheltuielilor cu forţa de muncă. Să nu uităm că de la 1 iunie s-a majorat salariul minim pe economie cu 20%, deci aceste costuri le vom regăsi în tarife. Şi apoi, discret, dar sigur, au crescut în acest an preţurile alimentelor, fără niciun fel de explicaţii au crescut aceste preţuri. Pentru anul viitor ne aşteptăm, din prognozele noastre, la o creştere cu maxim 10% a tarifelor”, a spus Dragoş Răducan, precizând că “până acum am reuşit să le ţinem sub control”.

Potrivit acestuia, peste un milion de turişti români şi străini şi-au petrecut vacanţa pe litoral în sezonul estival 2016, o cifră record în ultimii 20 de ani. Mai exact, reprezentantul FPTR estimează că au fost cu 11% mai mulţi turişti români şi cu 10% mai mulţi turişti străini comparativ cu sezonul estival 2015, deşi anul a început mai prost faţă de alţi ani.

„Creşteri mari am avut în iulie şi august, de 16-17%. Per total, până la sfârşitul acestui sezon, care se va încheia pe 17 septembrie, creşterea este de aproximativ 11% la turiştii români şi 10% la turiştii străini, ajungând la peste 950.000 de turişti români pe litoral în structuri clasificate şi 50.000 de turişti străini în structuri clasificate. Este pentru prima oară după 20 de ani când depăşim cifra de un milion de turişti pe litoralul românesc”, a mai spus reprezentantul FPTR.

Pentru sezonul estival 2017, FPTR preconizează o creştere a numărului turiştilor, după ce încasările hotelierilor au crescut în 2016 cu circa 20%, iar banii respectivi vor fi investiţi în creşterea calităţii serviciilor.

Cea mai accesată stațiune rămâne în continuare Mamaia, aceasta menţinându-se în topul preferințelor turiștilor

×