x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vaccin AstraZeneca din lotul retras în Italia a ajuns și la noi! Vaccinarea cu serul AstraZeneca, supendată în România

Vaccin AstraZeneca din lotul retras în Italia a ajuns și la noi! Vaccinarea cu serul AstraZeneca, supendată în România

11 Mar 2021   •   21:41
Vaccin AstraZeneca din lotul retras în Italia a ajuns și la noi! Vaccinarea cu serul AstraZeneca, supendată în România

Vaccinarea cu serul AstraZeneca va fi supendată în România pentru cel puțin o săptămână. Premierul Florin Cîțu a făcut anunțul joi seară, după ce mai multe state au luat decizia de a opri vaccinarea cu acest ser în urma unor suspiciuni că ar duce la efecte secundare grave, a anunțat site-ul Antena3.

Între timp, potrivit Mediafax, mai mulți români, în special din zona Iașului și Sucevei, au reacționat, pe paginile de socializare, după ce Italia a anunțat că sistează vaccinarea cu AstraZeneca, în urma raportării efectelor adverse la un lot de vaccin, spunând că și ei au primit acest ser, majoritatea în 7 martie.

Mai mulți români care s-au vaccinat la centre din Iași sau Suceava spun că au fost vaccinați cu ser de la AstraZeneca, din lotul ABV2856, lotul retras de Italia, din cauza efectelor adverse.

Una dintre persoanele vaccinate a primit serul în 7 martie, în județul Suceava, alta, în județul Iași, de asemenea, în 7 martie. Ambele buletine au înscris, pe buletinul de vaccinare, numărul lotului, respectiv ABV2856.

Cu toate acestea, colonelul dr. Valeriu Gheorghiță a dat asigurări, miercuri, că lotul de vaccin retras din 9 țări europene nu a ajuns în România.

Documentele prezentate de români contrazic, însă, spusele coordonatorului Comitetului Național de Vaccinare.

Mai există, însă, un lot retras, cel despre care face referire Austria. Este vorba de ABV5300, potrivit EMA. Și acesta a fost retras după ce o persoană a raportat tromboză și a murit la 10 zile de la vaccinare. Alta a suferit un edem pulmonar după administrarea serului.

Agenția Italiană a Medicamentului a decis, joi, să oprească vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, după ce au apărut probleme de coagulare a sângelui la unii pacienți. Măsuri similare au luat alte 8 țări europene.

 

×
Subiecte în articol: vaccin AstraZeneca