Ministerul Sănătăţii pregăteşte un proiect de lege, potrivit căruia vaccinarea copiilor este obligatorie pentru înscrierea la grădiniţă sau la şcoală. Vor fi nouă vaccinuri obligatorii, aceleaşi ca şi în prezent, însă lipsa imunizării va atrage amenzi pentru unităţile de învăţământ, iar părinţii pot răspunde penal pentru “rele tratamente aplicate minorului”.
Vaccinarea obligatorie a copiilor este un subiect extrem de disputat în ultimii ani, numeroase persoane publice militând agresiv împotriva acesteia.
Proiectul legii vaccinării este elaborat în prezent de o comisie formată din medici de familie, epidemiologi, microbiologi, medici pediatri şi reprezentanţi ai CNAS şi Agenţiei Medicamentului şi va fi pus, în curând, în dezbatere publică. Potrivit acestuia, înscrierea la şcoală sau grădiniţă se va face pe bază de adeverinţă medicală, unde sunt menţionate toate vaccinurile făcute copilului, iar părintele care refuză imunizarea poate răspunde penal pentru “rele tratamente aplicate minorului”. “Dacă copilul nu are acea adeverinţă, o noutate ar fi că, la nivelul fiecărui judeţ, se va forma o comisie care face o schemă de recuperare la vaccinare a copilului. Dacă părinţii refuză vaccinarea în continuare, comisia judeţeană va sesiza Protecţia copilului şi alte instituţii abilitate, pentru
Noul proiect al legii vaccinării prevede şi aplicarea unor amenzi şcolilor care înscriu copii nevaccinaţi. “Nu aplicăm sancţiuni părinţilor. Amenzile vor fi aplicate instituţiilor cu resonsabilitate în procesul de vaccinare. Şcoala va fi amendată, dacă înscrie un elev fără adeverinţă, medicul – dacă nu respectă urmărirea vaccinării şi legislaţia pentru vaccinare, DSP - dacă nu asigură păstrarea vaccinurilor în condiţii optime”, a mai spus Oana Grigore.
Legat de lipsa unor vaccinuri din unităţile medicale, sesizată frecvent în mass media, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că “va exista un stoc-tampon de vaccinuri, de un an, astfel încât să nu mai existe discontinuităţi”.