Așa-numitul vaccin bivalent vizează varianta Beta - identificată pentru prima dată în Africa de Sud - precum și tulpina originală Wuhan a virusului.
În cadrul unui studiu la care au participat 13.000 de adulți, vaccinul a demonstrat o rată de eficiență de 64,7% împotriva Covid simptomatic și o eficiență de 72% împotriva infecțiilor cauzate în mod specific de varianta Omicron.
Folosite la persoane care au avut anterior boala, rezultatele au fost mai puternice. Vaccinul a generat o rată de eficiență de 75,1% împotriva COVID simptomatic și de 93,2% în cazurile simptomatice confirmate cu Omicron, au declarat companiile, citate de Reuters.
„Vaccinul Sanofi-GSK este primul candidat care a demonstrat eficacitatea într-un studiu controlat cu placebo într-un mediu cu o circulație ridicată a variantei Omicron", a declarat Sanofi într-un comunicat.
Acțiunile Sanofi, listate la Paris, și cele ale GSK, listate la Londra, au crescut ambele cu peste 1% în tranzacțiile de dimineață.
La începutul acestei luni, vaccinul bivalent a demonstrat în două studii că are potențial de protecție împotriva principalelor variante de interes ale virusului - tulpinile Omicron BA.1 și BA.2 - atunci când este utilizat ca injecție de rapel.
Sanofi și GSK, doi dintre cei mai mari producători de vaccinuri din lume, speră să se impună pe piața vaccinurilor COVID, axate pe variantele de ultimă generație, după ce au rămas în urma concurenților, printre care Moderna, AstraZeneca și Pfizer-BioNTech, în cursa inițială pentru a limita pandemia.
Noile date care susțin vaccinul bivalent vor fi prezentate autorităților de reglementare, în speranța de a face disponibil serul în acest an.
Vaccinul original anti-Covid al Sanofi și GSK este deja în curs de examinare de către Agenția Europeană pentru Medicamente.
(sursa: Mediafax)