x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vama Timişoara a fost decapitată

Vama Timişoara a fost decapitată

de Mircea Opris    |    13 Ian 2011   •   20:55
Vama Timişoara a fost decapitată
146418-matiut-seful-vamii-cu-igas.jpgAurel Mătiuţ (foto stânga), directorul Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Timişoara, şi alţi patru subalterni sunt cercetaţi penal de procurorii DIICOT Timişoara pentru neglijenţă în serviciu şi favorizarea infractorului. Cei cinci vameşi sunt acuzaţi că la sfârşitul anului 2010 au permis intrarea în ţară a două transporturi de ţigări de contrabandă.

Audierile celor cinci au început ieri la se­diul DIICOT Timişoara. Procurorii au adunat mai multe probe care dovedesc că în luna noiembrie 2010 au lăsat să intre în România, prin punctul de trecere al Frontierei Jimbolia, două autotrenuri în care se aflau 33.600 de pachete de ţigări de contrabandă provenite din Serbia. Împotriva  directorului Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Timişoara, Aurel Mătiuţ,  procurorii au înaintat acuzaţia de favorizare a infractorului, iar ceilalţi patru, sub acuzaţi de neglijenţă în serviciu.

Ţigările au fost introduse în România în ti­ruri care transportau cărămidă şi care au trecut fără nici o problemă de controlul vamal. Transporturile ilegale au fost descoperite de po­liţiştii de frontieră, care au oprit autotrenurile pe drumul spre Timişoara. Iniţial, au fost arestaţi şoferii sârbi şi liderul reţelei de contrabandişti. Împotriva celor doi, procurorii au dispus în­ceperea urmăririi penale. Aceleaşi măsuri au fost luate şi împotriva celor patru vameşi de la Jimbolia, care erau de serviciu în ziua în care tirurile încărcate cu ţigări de contrabandă au pătruns în România. Cei patru vameşi, Alina Voiniţchi, Ilie Putim, Silviu Huplea şi Ecaterina Mlecov, sunt anchetaţi penal pentru neglijenţă în serviciu, pe motiv că nu au controlat tirurile. Suspiciunile care au dus la începerea urmăririi penale împotriva lui Aurel Mătiuţ, şeful DRAOV Timişoara, au fost generate chiar de acesta. În urma scandalului iscat, Mătiuţ a trimis DIICOT o notă prin care susţinea că nu poate stabili valoarea prejudiciului adus statului român în acest caz, din cauză că lipsesc normativele necesare pentru calcul. Imediat după ce procurorii au început urmărirea penală împotriva lui Mătiuţ, acesta a trimis către DIICOT o altă adresă în care era stabilit preju­diciul. Şeful DRAOV şi-a explicat gestul spunând că între timp a primit lămuririle de la Autoritatea Naţională a Vămilor. De altfel, instituţia centrală de la Bucureşti a demarat o anchetă internă.

×