x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Van Rompuy, în Parlamentul României: Ratificarea rapidă de către România a Tratatului fiscal este crucială

Van Rompuy, în Parlamentul României: Ratificarea rapidă de către România a Tratatului fiscal este crucială

25 Apr 2012   •   09:30
Van Rompuy, în Parlamentul României: Ratificarea rapidă de către România a Tratatului fiscal este crucială

Presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a declarat, astazi, in plenul Parlamentului, ca o ratificare rapida a Tratatului de guvernanta fiscala de catre Romania este "cruciala".

"Romania a semnat un tratat pentru o mai mare disciplina bugetara. Participarea Romaniei in acest sens este foarte apreciata ca semn al increderii si ca un vot de incredere pentru viitor. O ratificare rapida este cruciala acum si contez si pe acest Parlament in acest sens, va contribui la prevenirea unor crize de datorii viitoare si demonstreaza determinarea noastra politica de a face fata si a depasi criza curenta", a spus oficialul european.

El a mentionat ca, de la eruptia sa acum doi ani, aceasta criza a determinat o activitate foarte intensa in Uniunea Europeana.

"Prioritatea noastra a fost dubla: de a depasi criza prin masuri de urgenta prin punerea la dispozitie a unor fonduri de salvare, dar si, pas cu pas, de punere la punct a unei guvernari economice pentru evitatea unor probleme viitoare", a spus Rompuy.

Presedintele Consiliului European a mentionat ca tarile membre UE au decis cu responsabilitate si cu un simt al solidaritatii sa ia masuri, iar Romania si-a jucat rolul sau, ramanand unita cu ceilalti membri ai Uniunii, facand fata responsabilitatilor sale si pe plan intern, astfel incat, in linie cu tratatele europene, Euro va deveni si moneda Romaniei.

El a spus ca a avut o discutie, in cursul diminetii, cu Traian Basescu care i-a prezentat masurile pe care le-a luat Romania pentru a face fata crizei, decizii dificile pentru a restaura increderea in piata, bugetul si reformele structurale.

"Aceste decizii produc deja rezultate. Dupa o recesiune profunda, economia se intoarce si se asteapta o crestere economica si pentru anul viitor. As dori sa incurajez eforturile viitoare ale Romaniei pentru a depasi aceasta criza si sper ca Parlamentul sa sprijinine acest efort. Romania a facut fata cu flexibilitate si, totusi, si cu frustrare si furie tuturor acestor fenomene, de aceea este important sa lucram cu onestitate si cu un spirit al corectitudinii", a subliniat Herman van Rompuy.

El a mai afirmat ca bugetele nationale si europene pun ca prioritate cheltuielile care duc la crestere economica mai mare, investitiile in conectivitate si energie, in telecomunicatii si transporturi, iar Romania este angajata activ pentru a pune aceste prioritati pe agenda sa.

"Este una dintre cheile viitoarelor negocieri in ceea ce priveste bugetul central european", a spus Van Rompuy, adaugand ca utilizarea fondurilor europene este un factor cheie.

"Rezolvarea slabiciunilor, mai ales in ceea ce priveste eficacitatea Guvernului si reforma vechilor intreprinderi publice, continuarea luptei impotriva coruptiei nu este numai o problema economica, ci ceva ce trebuie facut pentru a spori competitivitatea si pentru a atrage investitori, pentru societate in ansamblul sau, pentru o sporire a sentimentului de justitie si de corectitudine", a mai spus presedintele Consiliului European.

×