x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vârfu cu Dor : Mort în avalanşă

Vârfu cu Dor : Mort în avalanşă

de Sorin Anghel    |    22 Feb 2009   •   00:00

Tânărul din Constanţa, surprins de avalanşă în zona Vârfu cu Dor, în timp ce cobora cu snowboard-ul de la cota 2000 spre cota 1.400, a fost găsit mort, azi, de salvamonitştii din Sinaia.



Conform dispecerului de la Salvamont Sinaia, este vorba de un tânăr din Constanţa de 24 de ani, student la Universitatea Politehnică din Bucureşti, care a fost găsit sufocat sub zăpadă, azi, în jurul orelor prânzului, după mai multe ore de căutări.

Bărbatul, care cobora ieri, de la cota 2.000 spre cota 1.400 cu snowboard-ul, a ieşit de pe pârtie şi cel mai probabil a şi declanşat avalanşa care l-a susprins. Dispecerului de serviciu de la Salvamont Sinaia a precizat, azi, că o femeie a anunţat, aseară, Refugiul Salvamont Sinaia, în legătură cu faptul că prietenul său, împreună cu care cobora de la cota 2.000 la cota 1.400, pe o pârtie de schi care nu prezintă dificultate, a rămas în urmă şi nu s-a mai întors la hotel.

Femeia a povestit că ieri, în jurul orei 17.00, a început să coboare pe snowboard împreună cu prietenul ei, iar acesta a rămas în urmă. După mai multe ore de aşteptare, când a văzut că bărbatul nu mai apare, femeia a cerut ajutorul salvamontiştilor.

Salvatorul montan Dan Trif a declarat, azi, că salvamontiştii au găsit urme ale snowboard-ului tânărului chiar într-o zonă în care s-au produs trei avalanşe, dintre care una foarte mare. Oricare dintre cele trei avalanşe produse în zona unde a dispărut tânărul ar fi putut omorî pe oricine, deoarece straturile de zăpadă au fost foarte mari. Zăpada căzută are peste trei metri adâncime după avalanşele produse. Dan Trif a explicat că în mod normal, un om surprins de avalanşă poate rezista sub zăpadă în jur de 50 de minute şi că şansele de supravieţuire depind de căile respiratorii ale persoanei respective.

×
Subiecte în articol: observator