Vasile Astarastoae, rectorul UMF Iasi, cercetat de DNA in dosarul privind trucarea licitatiei pentru platforma de e-learning a universitatii, are interdictia de a parasi tara 30 de zile. Potrivit DNA, Astarastoae a fost audiat de procurori, fiindu-i aduse la cunostinta acuzatiile.
Potrivit Ordonantei de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori, in perioada 2009 - 2011, la UMF Iasi era in derulare proiectul finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala si intitulat "Platforma de e-learning la Universitatea de Medicina si Farmacie 'Gr. T. Popa' Iasi". In acest context, Vasile Astarastoae, in calitate de rector al UMF Iasi si manager de proiect, impreuna cu Daniela Drugus si Ioan-Adrian Ciureanu, cu incalcarea dispozitiilor legale referitoare la achizitiile publice, au dispus atribuirea ilegala a contractului de achizitie publica catre SC Maguay Impex SRL Bucuresti, firma lui Corvin Gabriel Pughin.
"In aceasta modalitate, UMF Iasi si Ministerul Economiei si Finantelor au fost prejudiciate cu suma totala de 6.126.481,98 lei", noteaza procurorii in documentul citat de Mediafax.
De asemenea, in cursul lunii noiembrie 2010, Astarastoae si Drugus au aprobat in mod nelegal plata catre SC Maguay Impex SRL a sumei de 160.000 lei cu titlu de "cheltuieli instruire", in conditiile in care aceasta activitate nu a fost realizata. La randul sau, Ciureanu a confirmat in fals efectuarea serviciilor de instruire, potrivit procurorilor anticoruptie.
In continuare, in cursul anului 2010, Astarastoae a intocmit si depus la Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale - Organismul Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale (MCSI - OIPSI) doua documente - cerere de rambursare si raport de progres - prin care solicita rambursarea sumei de 1.292.714,64 lei achitata de UMF Iasi catre SC Maguay Impex SRL.
"In aceste documente, inculpatul a consemnat in mod nereal ca serviciile de instruire in valoare de 160.000 lei au fost efectuate si ca au fost implementate mai multe cursuri in format electronic, desi platforma este nefunctionala. Ca urmare a demararii cercetarilor in acest dosar penal, plata solicitata nu a mai fost achitata de catre M.C.S.I. – O.I.P.S.I", potrivit DNA.
In derularea aceluiasi proiect, mai noteaza procurorii, in cursul lunii noiembrie 2009, Astarastoae si Drugus, cu incalcarea prevederilor legale, au incheiat un contract de prestari servicii cu o societate comerciala, motiv pentru care UMF Iasi a fost prejudiciata cu suma de 37.200 lei, suma ce a fost recuperata.
Totodata, in 31 martie 2010, intre Ministerul Muncii si Institutul de Medicina Legala Iasi a fost incheiat un contract, finantat in principal prin Programul Operational Sectorial "Dezvoltare Resurse Umane" ce are ca obiect punerea in practica a proiectului intitulat "Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare in domeniul managementului cercetarii avansate si expertizei psihiatrice medico-legale". In acest context, Astarastoae, in calitate de director al Institutului de Medicina Legala Iasi si manager al proiectului, a dispus includerea in proiect si angajarea la IML Iasi, pe durata celor trei ani de implementare, a fiicei sale si a altor doua persoane din conducerea UMF Iasi, "pentru a le facilita acestora obtinerea unor sume de bani cu titlu de drepturi salariale (in total 14.496 lei brut din care suma de 8.773 lei pentru fiica sa)", mai arata procurorii in documentul citat.
Procurorii i-au adus la cunostinta acuzatiile si au luat in cazul lui Vasile Astarastoae masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara pe o perioada de 30 de zile.