x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vasile Dîncu a discutat cu omologul polonez despre consolidarea posturii NATO pe flancul estic

Vasile Dîncu a discutat cu omologul polonez despre consolidarea posturii NATO pe flancul estic

05 Sep 2022   •   22:00
Vasile Dîncu a discutat cu omologul polonez despre consolidarea posturii NATO pe flancul estic
Sursa foto: Hepta

Ministrul apărării, Vasile Dîncu, s-a întâlnit, luni, cu omologul său polonez Mariusz Błaszczak, în contextul vizitei efectuate în Polonia. Cei doi oficiali discutat despre sprijinul concret şi substanţial al NATO pentru Ucraina şi pentru ceilalţi parteneri cu valori şi obiective comune.

Agenda discuțiilor bilaterale dintre Vasile Dîncu și Mariusz Błaszczak a inclus subiecte precum cooperarea dintre cele două state, situația de securitate de pe flancul estic al Alianței și evoluțiile războiului din Ucraina, sprijinul acordat acestei țări, precum și cooperarea în cadrul NATO, cu accent pe continuarea demersurilor aliate de consolidare a posturii de apărare și descurajare, cooperarea celor două state în cadrul UE și cooperarea regională.

Vasile Dîncu a subliniat stadiul excelent al relațiilor bilaterale în domeniul apărării și angajamentul de dezvoltare al acestora, în cadrul de cooperare asigurat de Parteneriatul Strategic dintre cele două țări. Mai mult, pe lângă cooperarea excelentă în format NATO și UE, ministrul Apărării român s-a referit și la eforturile comune ale Poloniei și României, în cadrul Inițiativei B9 (format co-prezidat de cele două țări), de a promova interesele și prioritățile pe flancul estic.

Cei doi oficiali au convenit asupra necesității consolidării posturii aliate de descurajare şi apărare pe flancul de Est al NATO şi, implicit, asupra importanței implementării deciziilor Summit-ului Alianței de la Madrid, din acest an. De asemenea, au fost reiterate angajamentele reciproce privind contribuţia la proiectele aliate din România şi Polonia în asigurarea şi consolidarea posturii NATO pe flancul estic.

În context, ministrul Vasile Dîncu a salutat prezența trupelor poloneze în România și a spus că angajamentul țării noastre privind prezența substanțială a militarilor români în Polonia va fi continuat.

Un alt subiect pe agenda discuțiilor a fost sprijinul concret şi substanţial al NATO pentru Ucraina şi pentru ceilalţi parteneri cu valori şi obiective comune din vecinătatea estică a Alianţei, respectiv Republica Moldova şi Georgia, cu accent specific în planul rezilienţei strategice şi dezvoltării capacităţii de apărare.

În ceea ce privește cooperarea bilaterală, ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a apreciat participarea României și Poloniei la Centrul de excelență NATO în domeniul HUMINT din România și Centrul de Excelență NATO în domeniul Contrainformațiilor din Polonia. De asemenea, Vasile Dîncu a adresat mulțumiri pentru contribuția Poloniei și participarea la exercițiile multinaționale găzduite de România.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: vasile dincu