An de an, febra sărbătorilor transformă Bucureştiul într-un oraş revoluţionar. Alergăm după cumpărături ca şi cum am mânca pentru ultima oară în viaţă. Şi facem cadouri, chipurile, "în spiritul" Moşului. Dacă medicii ne tot sfătuiesc să nu consumăm carne în exces, poliţiştii "ne ajută" cu deja celebrele lor recomandări.
În Capitală, sărbătorile de iarnă aduc mult haos şi un trafic de coşmar (nu că de obicei ne-am bucura de şosele libere!). Se stârneşte o întreagă furtună într-un pahar cu apă, astfel încât oamenii par mai înfometaţi ca de obicei şi mai porniţi după chilipiruri. Ne dăm duhul în faţa rafturilor din supermarket-uri, ne-am planificat Revelionul cu cel puţin şapte luni înainte, preferăm să stăm la cozi ore întregi pentru o bucată de carne "mai proaspătă" şi mai ieftină şi ne extaziem peste măsură când privim luminiţele aprinse în minunata noastră capitală. În rest e criză, suntem şomeri şi săraci.
POLIŢIA E CU NOI!
Fără să lipsească din peisajul sărbătorilor, de undeva din umbră, poliţiştii ne delectează întotdeauna cu recomandările lor. Sfaturi de genul "Nu depăşiţi coloana de autovehicule oprite la semafor; nu opriţi autoturismul în locurile unde acest lucru este interzis, nu claxonaţi inutil şi respectaţi semnalele agenţilor de Poliţie rutieră; determinaţi toţi ocupanţii autovehiculului pe care îl conduceţi să-şi cupleze centura de siguranţă; adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (ceaţă, carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei); folosiţi corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare şi cel de climatizare şi dezaburire, pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic" au devenit deja stereotipuri.
ATENŢIE LA BUZUNARE!
În schimb, ni s-a promis că peste 20.000 de poliţişti şi 6.000 de jandarmi sunt în misiune de sărbători. Forţele de ordine sunt prezente în zona bisericilor, a parcurilor, a discotecilor şi a zonelor turistice. Cum suntem într-o celulă de criză, iar hoţii dau târcoale mai mult ca niciodată, aveţi mare grijă la buzunare dacă nu vreţi să rămâneţi cu burta goală şi cu buza umflată de sărbători.
Din nou, suntem sfătuiţi cum să ne ferim de ciorditori. Dacă plecăm pentru mai multe zile, trebuie să verificăm încuietorile şi să ne asigurăm că am închis toate geamurile, inclusiv uşa de la balcon – dacă e cazul. Trebuie verificate chiar şi gurile de aerisire, pentru că hoţii s-au specializat şi au metode noi. Cheia nu trebuie lăsată la îndemâna oricui. Nu lăsaţi în casă (cine are!) bijuterii sau sume mari de bani. Maşina e bine să aibă sistem de alarmă, iar locul de parcare trebuie să fie la vedere, într-un loc bine iluminat.
ATENŢIE LA FRONTIERĂ!
Peste 3.000 de poliţişti de frontieră vor fi mobilizaţi de sărbători pentru a face faţă numărului mare de călători preconizat în punctele de trecere, în special la graniţele cu Ungaria şi Bulgaria. În luna decembrie a anului 2007, aproximativ 3 milioane de persoane au trecut frontiera, dintre care peste 1,8 milioane au fost cetăţeni români – 970.000 dintre aceştia, pe sensul de intrare în ţară, iar 830.000, pe sensul de ieşire. Totodată, aproximativ 1,2 milioane de cetăţeni străini au trecut, în acelaşi timp, frontiera, în ambele sensuri.
METROURI SUPLIMENTATE
În perioada sărbătorilor, metroul va circula în zilele de 25-26 decembrie, respectiv 1 şi 2 ianuarie ca în zilele de week-end şi sărbători legale, la intervale de 12-15 minute. În rest, metroul va circula conform graficului normal. Metrorex va introduce trenuri suplimentare în funcţie de numărul călătorilor.
RATB NONSTOP DE REVELION
Mijloacele de transport de suprafaţă de pe 28 de trasee vor circula fără oprire în noaptea de Revelion, la intervale de jumătate de oră. În zilele de 25 şi 26 decembrie şi între 1 şi 4 ianuarie frecvenţa lor va fi mai mică, precum în zilele de duminică. Liniile de tramvai pe care bucureştenii le vor putea folosi în noaptea de Revelion sunt 5, 7, 16, 20, 21, 27, 32, 34, 41, 44, 45 şi 55. Autobuzele liniei 104 vor circula pe un traseu scurtat, între Stadionul Naţional "Lia Manoliu" şi Piaţa Unirii, iar cele ale liniei 123 doar între CET Sud Vitan şi Piaţa Unirii.
De la bal la spital!
În perioada sărbătorilor de iarnă, medicii ne îndeamnă la cumpătare (atât cât se poate!). Altfel spus, fără excese culinare şi bahice, de care trebuie să se ferească mai ales bolnavii cronici. Cum la români este obiceiul ca de sărbători să se mănânce şi mult, şi bine, o mare parte din ei sunt predispuşi la apariţia diverselor afecţiuni, în special digestive. Astfel, după o perioadă în care multă lume a ţinut post, este bine să se evite cantităţile mari de tocături, prăjeli, alcool, maioneză.
Ţepe online
Sezonul cumpărăturilor poate costa utilizatorii de computere mai mult decât îşi imaginează, pentru că această perioadă este de maxim interes şi pentru cyber-infractori. Facturile false trimise prin email, care pretind că destinatarul a efectuat o anumită comandă online sunt mesaje malware prin care infractorii încearcă să intre în posesia datelor personale ale utilizatorilor. Potrivit specialiştilor Trend Micri, deschiderea acestor mail-uri conduce în majoritatea cazurilor la infectarea PC-ului. De asemenea, reducerile şi promoţiile la diverse produse sunt un bun prilej pentru autorii de malware să determine utilizatorii să acceseze linkuri care conduc către site-uri maliţioase. Chiar şi felicitarea electronică este deseori folosită de spammeri şi de autorii de malware pentru a
determina utilizatorii să acceseze linkuri care duc către site-uri infectate sau pentru a colecta adrese de e-mail.
Citește pe Antena3.ro