In aceasta dimineata am fost martorii unui fenomen astronomic extrem de rar. Planeta Venus a trecut prin fata Soarelui. Urmatoarea trecere a planetei Venus printre Soare si Terra va avea loc abia in 2117, adica peste 105 ani. Aceste tranzitari au loc in pereche, la intervale de opt ani, iar apoi nu se mai produc timp de peste un secol. In secolul al XXI-lea, precedenta aliniere a avut loc in 2004, iar in secolul al XX-lea nu a avut loc niciuna.
Trecerea planetei Venus prin fata Soarelui a fost vizibila in intregime din regiunea Oceanului Pacific, incepand din estul Australiei, dar mai ales din Hawaii. In Statele Unite, tranzitul s-a produs pe 5 iunie dupa-amiaza, iar Soarele a apus inainte de incheierea fenomenului. In Europa, s-a petrecut exact invers - in zorii zilei de 6 iunie, Venus a trecut prin fata Soarelui.
In Romania, fenomenul s-a produs incepand cu ora 1:05 (ora locala) si s-a incheiat la 7:55, astfel ca a putut fi observat imediat dupa rasaritul Soarelui.
Tranzitul planetei Venus a fost observat, in aceasta dimineata, si de la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Stiintele Naturii Galati. Specialistii muzeului galatean, alaturi de membrii Astroclubului "Calin Popovici", au avut parte de conditii foarte bune de observare a fenomenului astronomic, chiar daca vremea a fost potrivnica pana la rasaritul Soarelui.