x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Verdict: diluat! Dezinfectanţii au concentraţii de 10 ori mai mici

Verdict: diluat! Dezinfectanţii au concentraţii de 10 ori mai mici

de Monica Cosac    |    12 Mai 2016   •   10:18
Verdict: diluat! Dezinfectanţii au concentraţii de 10 ori mai mici

Rezultatele oficiale obţinute în urma analizelor efectuate de autorităţi la ICECHIM arată că, în unele cazuri, substanţele dezinfectante ale Hexi Pharma erau diluate şi de zece ori. Compania a fost amendată cu 40.000 lei şi toate produsele acesteia vor fi retrase, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Victor Strâmbu. Totodată, Guvernul ia în calcul deschiderea unui proces civil împotriva Hexi Pharma.

„Există diferenţe de concentraţii între valoarea declarată şi cea măsurată de ICECHIM pe diverse tipuri de substanţe active. (...) S-a decis retragerea produselor neconforme. (...) Toate produsele analizate până acum sunt neconforme”, a anunţat secretarul de stat Victor Strâmbu, la Palatul Victoria. De exemplu, unul dintre cele 14 produse ale Hexi Pharma avea, conform etichetei, 12% substanță activă, iar cea găsită în urma testelor a fost de aproape zece ori mai mică, 1,23%. Oficialul a precizat că retragerea produselor biocide neconforme provenind de la firma Hexi Pharma trebuie să se facă în termen de maximum zece zile. Secretarul de stat a mai afirmat că aprovizionarea spitalelor cu biocide nu este o problemă, deoarece există mai mulţi importatori, iar unităţile medicale pot achizitiona orice altceva, „prin achiziţie directă, în limita a 15.000 de euro”. Pe lângă ancheta penală dema-rată de autorităţi, Guvernul nu exclude deschiderea unui proces civil împotriva Hexi Pharma, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

Condiții mai dure pe piață

Totodată, se schimbă şi regulile pe piaţa dezinfectanţilor. Guvernul a decis aplicarea unor sancțiuni mai dure şi intro-ducerea unei noi contravenții firmelor care nu respectă regimul punerii pe piață şi utilizării dezin-fectanţilor. Astfel, nerespectarea declarației pe proprie răspundere în ceea ce priveşte conținutul şi concentrația substanței active în cazul biocidelor se va considera o încălcare a legii şi se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 35.000 şi 50.000 de lei, a anunțat Dan Suciu.

×