x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Verificari - Digurile din Tulcea, la DNA

Verificari - Digurile din Tulcea, la DNA

de Alexandru Nastase    |    04 Aug 2006   •   00:00
Verificari - Digurile din Tulcea, la DNA

Autoritatile din Tulcea vor sesiza DNA pentru a verifica felul in care au fost vandute si concesionate digurile din Delta Dunarii. Prefectul liberal Chirica Lefter spera ca, in acest fel, o parte din diguri sa fie trecute din nou in proprietatea statului.

Este primul pas pe care actuala guvernare il face pentru continuarea programului de reconstructie ecologica a Deltei Dunarii. Sansele sa fie descoperite ilegalitati sunt insa mici, in conditiile in care vanzarea si concesionarea digurilor a fost facuta intre 1996 si 2000.

RENATURARE. Programul de reconstructie ecologica din Delta Dunarii vizeaza inundarea amenajarilor agricole si piscicole indiguite inainte de Revolutie. Pana acum au fost renaturate mai multe astfel de incinte, aflate inca in proprietatea statului. Programul a fost stopat pentru ca restul incintelor agricole si piscicole au fost concesionate de Consiliul Judetean Tulcea intre 1996 si 2000, pe perioade de pana la 49 de ani. Mai mult decat atat, unele diguri - care ar fi trebuit sparte in procesul de reconstructie ecologica - au fost vandute de aceleasi autoritati locale. In momentul de fata, majoritatea digurilor apartin unor societati comerciale, iar contractele de vanzare-cumparare fiind semnate de Fondul Proprietatii de Stat. La aproape 10 ani de la incheierea acestor contracte, prefectul de Tulcea declara ca vrea sa faca lumina in felul cum partenerii sai politici (liberalo-democrati) au dat digurile si amenajarile agricole si piscicole. Si asta dupa ce societatea civila l-a acuzat ca se opune vehement renaturarii.

HOTARARE DE GUVERN. Prefectul Lefter spune ca Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a cerut un inventar al digurilor din Delta pentru ca toate sistemele de aparare sa fie preluate spre administrare de consiliile locale sau de Apele Romane. Solutia gasita de autoritati, spune prefectul, este aceea a unei hotarari de guvern prin care se intentioneaza "preluarea acestor diguri de catre administratia publica centrala sau locala". Unele diguri ar urma sa intre in patrimoniul localitatilor, iar altele sa fie preluate de Apele Romane. Daca actualii administratori sau proprietari se vor opune solutiilor guvernamentale, exproprierile se vor face "cu forta", dar cu juste despagubiri. In urma acestei initiative, mai multe terenuri din Delta Dunarii ar urma sa fie redate circuitului natural prin ruperea unor portiuni de diguri si inundarea controlata a mai multor zone. Actiunea e cuprinsa si in planurile nationale impotriva inundatiilor.

ANCHETA
"Vom solicita DNA sa verifice modul de privatizare a societatilor care detin diguri si daca legea privind concesiunile a fost respectata. In functie de concluziile procurorilor, vom vedea ce se va intampla" - Chirica Lefer, prefect de Tulcea

×
Subiecte în articol: observator