x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cel mai vârstnic veteran al Armatei Române a împlinit 111 ani! Maiorul Ilie Ciocan: "Calul mi-a fost cea mai apropiată ființă în război"

Cel mai vârstnic veteran al Armatei Române a împlinit 111 ani! Maiorul Ilie Ciocan: "Calul mi-a fost cea mai apropiată ființă în război"

de Redacția Jurnalul    |    28 Mai 2024   •   22:41
Cel mai vârstnic veteran al Armatei Române a împlinit 111 ani! Maiorul Ilie Ciocan: "Calul mi-a fost cea mai apropiată ființă în război"
Sursa foto: MApN

Ministerul Apărării îl sărbătoreşte pe maiorul Ilie Ciocan, cel mai vârstnic veteran al României. Veteranul este originar din comuna Galicea, județul Vâlcea.

Cel mai longeviv veteran al celui de-Al Doilea Doilea Război Mondial a împlinit 111 ani. Veteranul este originar din comuna Galicea, județul Vâlcea, comunică MApN.

În perioada 1941-1945 a participat în cel de-Al Doilea Război Mondial, ca servant la tun și curier.

Câteva dintre amintirile sale: 

"Am fost încorporat în anul 1935 la Regimentul 6 Artilerie Piteşti. În perioada 1941-1945 am participat în cel de-Al Doilea Război Mondial, ca servant la tun și curier, pe Frontul de Est, la Odessa și Cotul Donului.”

"Când rămâneam fără muniţie, eu eram cel care plecam la aprovizionare, mergeam călare câte o zi și jumătate, până la depozitul de muniţie, nu-mi era frică de inamic. Calul meu m-a scăpat de fiecare dată, era credincios, necheza şi scutura din cap în semnul crucii de trei ori, parcă se ruga să nu se întâmple ceva rău cu noi.

"Calul meu mi-a fost cea mai apropiată ființă în război"

Se târa și în genunchi ca să ieșim teferi din nămol, din lupte. Calul meu mi-a fost cea mai apropiată ființă în război și care m-a protejat ca un «scut divin»".

"Îi transmitem multă sănătate în continuare și bucurii alături de cei dragi! Recunoștință veteranilor!", transmite Ministerul Apărării.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Maiorul Ilie Ciocan veteran longeviv