Alexandru Banciu din comuna Sita Buzăului, unul dintre puţinii veterani de război din judeţul Covasna, a împlinit joi o sută de ani, pe care i-a aniversat împreună cu familia şi o parte dintre membrii comunităţii locale.
"O sută de ani e mult să-i numeri, darmite să-i trăieşti. Nenea Sandu e un om şi jumătate, ia uitaţi-vă la el cum arată la o sută de ani", spunea părintele protopop Florin Tohănean, în timp ce sărbătoritul, pus la "patru ace", sufla lumânările de pe tort şi ciocnea bucuros şampanie cu invitaţii.
Alexandru Banciu n-a uitat să-şi pună în piept, în partea stângă dinspre inimă, medaliile "Dreptate şi credinţă" şi "Virtutea militară" primite în semn de recunoştinţă pentru participarea, alături de Regimentul 91 Infanterie, la campania de la Cotul Donului, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În judeţul Covasna mai trăiesc 160 de veterani de război, iar trei dintre ei, printre care şi Alexandru Banciu, au trecut de o sută de ani.
"Anul acesta, în aprilie, un veteran de la Vârghiş, Lazar, a împlinit 101 ani, a mai fost Ioan Şeitan de la Floroaia care a împlinit recent o sută de ani, iar următorii doi vor împlini suta în 2017, unul în 2018 şi alţi doi în 2019. În total avem 160 de veterani de război în judeţul Covasna şi 976 de văduve de veterani (...) Vă daţi seama că nu au avut o viaţă uşoară, oricât le-am spune noi tinerilor din ziua de azi nu sesizează (...) şi e păcat, e păcat că oamenii ăştia se duc, se pierd şi odată cu ei şi poveştile lor", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei judeţene a Veteranilor de Război, colonelul Ioachim Grigorescu.
Sublocotenentul Ioan Şeitan, care a aniversat luna trecută o sută de ani, a luptat în campaniile din Crimeea şi Caucaz în Divizia 4 Vânători de Munte, fiind decorat cu medaliile "Onoare şi credinţă" şi "Virtutea militară". Întors rănit de pe front nu s-a mai căsătorit niciodată şi şi-a trăit viaţa la Floroaia, lângă Întorsura Buzăului, alături de fraţi şi nepoţi.
"E impresionantă memoria de lungă durată a acestor oameni, care poate uită ce au făcut ieri, dar îşi amintesc ce i-a marcat în tinereţe (...) Când te întâlneşti cu ei ai impresia că deschizi o carte de istorie. Sunt o istorie vie, trebuie numai să ai disponibilitatea să-i asculţi şi învăţămintele vin de la sine. Au plecat să lupte pentru un ideal, dragostea de ţară a fost cea care i-a mânat în luptă (...) Mi-a plăcut foarte mult respectul pe care şi-l poartă reciproc", spunea prim-vicepreşedinte Asociaţiei Veteranilor de Război Covasna, maiorul Robert Tiberiu Rusznak.
Comandantul Cercului Militar Judeţean Covasna, colonelul Gheorghe Lupu, a menţionat că anul 2015 a fost declarat, prin Hotărâre de Guvern, Anul Veteranilor de Război în contextul împlinirii a 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial şi 25 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război.