x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Veterinarul care a facut publica situatia cailor din Letea, reclamat la Comisia de Deontologie

Veterinarul care a facut publica situatia cailor din Letea, reclamat la Comisia de Deontologie

de Ionela Gavriliu    |    28 Iun 2011   •   20:29
Veterinarul care a facut publica  situatia cailor din Letea, reclamat la Comisia de Deontologie

Doctorul veterinar Stefan Raileanu, cel care anuntat presa despre conditiile in care caii salbaticiti din aria protejata Letea erau incarcati in camioane si transportati la abator, e acuzat de Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Tulcea ca “a denigrat activitatea serviciului veterinar', drept pentru care va fi convocat, luni, la Comisia Judeteana de Deontologie si Litigii.
In plangerea trimisa Colegiului Medicilor Veterinari, Marinela Tertis, directoarea DSVSA Tulcea, il acuza pe doctor ca in luna martie a acestui an “a sfatuit-o' sa nu permita vanzarea cailor locuitorilor din Letea pentru ca Fundatia Vier Pfoten desfasoara un proiect ce are in vedere caii din zona si acest lucru ar compromite totul.

“In perioada in care animalele erau adunate in tarc la Letea in asteptarea rezultatelor, (n.r.Raileanu) a promovat constant in mass media faptul ca se aplica rele tratamente animalelor, desi era vizibil ca ranile acestora erau vechi si nu erau produse prin contentia in vederea realizarii actelor medicale', precizeaza Tertis. “N-am facut decat sa le spun colegilor mei din teren ca nu procedeaza conform regulilor in cazul cailor. Am avut o intalnire cu directoarea DSV in care-I spuneam ca nu face bine ce face cu animalele astea, mai ales ca urma perioada de imperechere. Vier Pfoten a comandat intr-adevar un studiu la Institutul de Cercetari “Delta Dunarii' privind impactul cailor asupra rezervatiei si alte aspecte. Contractul a fost de aproape 300 de milioane. Studiul acesta il putea cere oricine voia sa faca ceva in privinta acestor animale, si o institutie a statului, dar stiu ca guvernatorul Deltei n-a gasit bani pentru finantare', explica Raileanu.

In urma scandalului iscat in luna mai, cand un transport de cai cu destinatia abator a fost oprit la Braila pentru ca animalele erau transportate in conditii improprii, manji laolalta cu caii maturi si cai bolnavi de anemie infectioasa la un loc cu cei sanatosi, ANSVSA a dispus cercetarea disciplinara a reprezentantilor DSVSA Tulcea si a medicului veterinar care a aprobat imbarcarea cailor. Caii salvati se afla acum in custodia Vier Pfoten. Localnicii din C.A Rosetti si din alte localitati din Delta Dunarii isi revendica animalele pentru a lua bani pe ele de la samsarii care vand apoi carnea la export.

×
Subiecte în articol: cai salbatici letea