Pe 2 Aprilie, de Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului (stabilită de Organizaţa Naţiunilor Unite), vor fi organizate ample manifestări dedicate evenimentului în întreaga ţară. La Iaşi, filiala locală a Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR), împreună cu partenerii locali, au pregătit acţiuni şi manifestări publice, în cadrul celei de-a VII-a ediţii a Campaniei “Arată că îţi pasă!”. Vor avea loc mai multe evenimente publice dedicate copiilor şi tinerilor cu autism. Prima acţiune a avut deja loc joi seară. A fost vorba despre o seară caritabilă pentru strângerea fondurilor necesare amenajării unui Cabinet de logopedie. Printre invitaţi: Cristian Greţcu şI Florin Constantin. Pe 31 martie are loc Ziua Porţilor Deschise la ANCAAR Iaşi, iar pe 1 aprilie va avea loc Marşul diversităţii pe traseul Piaţa Unirii - Sala Polivalentă, după care, sub egida “sport-solidaritate”, se va desfăşura un meci de fotbal între echipele Liberto şi Blue Team, cea din urmă fiind formată din reprezentanţi ai autorităţilor locale, oameni de afaceri, foşti şi actuali sportivi. Seria de evenimente se va încheia pe 2 aprilie odată cu “Aprinderea luminii albastre” la Primăria Iaşi, precedată de un moment demonstrativ de zumba şi de lansare a baloanelor albastre. Alături de Palatul Roznovanu, care găzduieşte Primăria Iaşi, vor fi
iluminate în albastru şi Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa”, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad”, clădirea de birouri
Antal International Network, clădirea Grupului de firme CONEX, Rondul din Piaţa “Mihai Eminescu”. Pe lângă acestea, în cadrul campaniei, vor mai fi organizate: workshop-uri cu studenţi ai Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”, elevi ai Şcolii “Bogdan Petriceicu Haşdeu”, activităţi de socializare cu părinţii etc.
Am stat de vorbă cu şefa ANCAAR Iaşi, Carmen Ghercă, care a arătat cum sunt finanţate în străinătate centrele pentru persoane cu autism. “În unele ţări sunt folosiţi banii de asigurări de sănătate ale persoanelor cu autism pentru finanţarea acestor centre, unităţi de real sprijin pentru ei; la Lisabona am vizitat un centru finanţat din profitul de la Loteria de Stat...Noi aseară am început să strângem bani pentru centrul ieşean unde va funcţiona un cabinet de logopedie unde va lucra o persoană specializată”. Partenerii ANCAAR Iaşi sunt: Primăria Iaşi, Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi, Universitatea “Al.I.Cuza”, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Gr.T.Popa”, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad”, Universitatea de Arte “George Enescu” - Facultatea de Teatru, Grupul de firme Conex, Antal International Network, Rodotex, Wink, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, Clubul de dans The Sky, Clubul - Zumba cu Lucian, Asociaţia “Managementul Vieţii”, Dentesse Kids&Teens, XEROX, Avon, Motel Bucium, Academia Show, GIMNIS, Fonoteca Excelenţei.
Semnal de alarmă cu privire la discriminarea cu care se confruntă persoanele cu autism
Autismul este o tulburare complexă, neurobiologică, ce afectează comunicarea, relaţiile sociale şi comportamentul persoanei. Conform celor mai recente cercetări, autismul afectează unul din 100 de copii. Autismul transcende toate graniţele sociale, culturale şi geografice, şi a devenit o criză globală în sănătatea publică, având cel mai rapid ritm de creştere. În toată lumea, în jurul acestei date, organizaţiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfăşoară acţiuni menite să atragă atenţia asupra problematicii acestei afecţiuni. Ea a ajuns să reprezinte o prioritate în politicile de sănătate ale statelor. Anul acesta, cu ocazia acestei zile, FEDRA trage un serios semnal de alarmă, către decidenţii politici şi către publicul larg, cu privire la discriminarea cu care se confruntă zi de zi persoanele cu autism din România şi familiile lor. Totodată, reprezentanţii săi cheamă la solidaritate şi la înţelegerea impactului remarcabil pe care incluziunea socială şi accesul la educaţie şi intervenţii specializate îl au asupra dezvoltării şi maximizării potenţialului fiecărei persoane cu autism.