Munca în condiţii improprii face sute de victime anual. Vinovaţii se lasă căutaţi îndelung, iar când li se constată vinovăţia, pot să-şi "spele păcatele" cu ce le-a mai rămas prin portofel. Anchetele durează mult, probele înseamnă o analiză mai amănunţită, iar, de multe ori, mortul rămâne singurul vinovat.
Trei oameni au murit vineri la Pasajul Băneasa, unde un mal s-a surpat şi i-a înghiţit imediat. Douăsprezece ore a durat scoaterea lor de sub pământ, sub ochii îngroziţi ai colegilor, ai trecătorilor şi ai rudelor celor trei victime. Cât costă vieţile lor şi cine va plăti? Ancheta derulată de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti se va finaliza în aproximativ 10-15 zile, iar până atunci va trebui să aşteptăm.Între timp, procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 s-au sesizat din oficiu, anunţând luni că anchetează împrejurările în care s-a petrecut accidentul de la Pasajul Morţii. Inspectoratul Teritorial în Construcţii Bucureşti Ilfov a depus, tot luni, plângere penală împotriva celor consideraţi vinovaţi de accident în urma primei anchete efectuate la locul accidentului, imediat după producerea acestuia. Unul dintre cei acuzaţi este dirigintele de şantier din partea Companiei de Drumuri.
AMENDĂ PENTRU DECES
În vara anului trecut, la 28 iulie, o explozie puternică a făcut victime la atelierul mecanic al Societăţii Comerciale Protan SA, Sucursala Codlea. "Victimele au ajuns în atelier şi se pregăteau să se schimbe pentru a începe activitatea. În acel moment s-a produs o deflagraţie puternică, din cauză că se crease o atmosferă explozivă în cadrul atelierului şi în prezenţa unui mijloc de iniţiere, cel mai probabil aprinderea unei ţigări. Pe pardoseala camerei unde s-a produs deflagraţia s-au găsit numeroase resturi de ţigări", comunică ITM.
Victimele au fost internate la Spitalul de Urgenţă Braşov. Gheorghe Secelean, cu arsuri de gradul III la cap, gât şi torace, 40% din suprafaţa corpului. La 10 august, victima a murit din cauza insuficienţei pluriorganice, consecinţă a şocului postcombustional tardiv. Dumitru Moldovan a suferit arsuri de gradul III pe 20% din suprafaţa corpului, iar Ioan Stoica a avut arsuri de gradul III pe 50% din suprafaţa corpului, încetând din viaţă la 21 august 2008.
În urma anchetei s-a constatat că infiltrarea de gaz metan în interiorul clădirii a fost cauza producerii exploziei, totul pentru că nu a fost înlocuită o conductă. Scurgerile de gaz nu au fost depistate prin fisura apărută în conducta exterioară a societăţii, iar o ţigară căzută la-ntâmplare a ucis doi oameni şi l-a rănit grav pe al treilea. ITM a aplicat sancţiuni contravenţionale societăţii Distrigaz Sud, în valoare totală de 20.000 de lei, în baza Legii 319/2006. SC Protan SA a fost amendată cu suma totală de 16.000 de lei, în baza aceleiaşi legi, primind şi un avertisment.
Tot în vara anului trecut, la 4 august, un incendiu puternic la depozitul de produse petroliere a declanşat explozia a patru butoaie cu combustibil lichid, omorând un om şi rănind alţi trei. ITM a constatat în urma anchetei că accidentul a avut loc pentru că "au fost folosite echipamente de muncă inadecvate utilizării în mediu potenţial exploziv", adică pompe cu combustie internă, în locul celor acţionate cu motoare electrice, prevăzute în proiectul instalaţiei.
S-a întâmplat la sediul secundar al SC Niomax Service SRL Ploieşti, din localitatea Brazii de Sus. Toader Stan a murit pe loc, iar colegii lui, Viorel Manta, Georgel Preda şi Romeo Florin Enache au fost grav răniţi. Doi dintre ei au încercat să-şi salveze locul de muncă stingând focul cu nisip, ceilalţi doi li s-au alăturat, dar finalul a fost tragic pentru toţi. Angajatorul a fost sancţionat contravenţional, cu amendă de 14.000 de lei şi avertisment scris, iar Inspecţia Muncii a propus continuarea cercetărilor de către Parchetul teritorial competent.
Astfel de accidente au loc frecvent, dar, cât timp investiţiile în echipamente de protecţie sau eventualele reparaţii costă mai mult decât amenda pentru vieţile oamenilor, mulţi angajatori preferă neglijenţa. Foarte multe accidente de muncă se produc în construcţii, iar ITM încearcă să le reducă numărul prin campanii şi controale periodice, dar evenimentele recente demonstrează că nimic nu se schimbă.
Dosarul "Petrila", întârziat de fostul director
La şase luni de la tragedia de la Mina Petrila, dosarul privind accidentul de muncă din data de 15 noiembrie 2008, în care şi-au pierdut viaţa 13 persoane şi alte 15 au fost rănite, este departe de a fi soluţionat. El se află la Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani, iar cercetările merg greu, pentru că fostul director al EM Petrila, Aurelian Necula, a contestat la Tribunalul Hunedoara procesul-verbal întocmit de inspectorii de muncă, prin care era considerat unul dintre principalii responsabili pentru accident.
El a cerut anularea procesului-verbal de cercetare a evenimentelor şi a tuturor actelor de la dosar. Necula s-a îndreptat împotriva ITM Petroşani, ITM Hunedoara şi Inspecţiei Muncii Bucureşti şi contestă prezenţa în actul de cercetare a inspectorilor de muncă de la Petroşani. Recent, Comisia de Cercetare a ajuns la concluzia că cinci persoane (dintre care două decedate) sunt responsabile.
Monalise Hihn
Crevedia, cel mai recent accident de muncă
Trei ceasuri rele ieri pentru trei muncitori care lucrau la Fabrica de nutreţuri combinate de la Crevedia. Aceştia au căzut de la o înălţime de 14 metri după ce schela pe care se aflau s-a rupt. Unul dintre muncitori a reuşit să se prindă de o parte a schelei, însă ceilalţi au căzut în gol. Victimele au fost transportate la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti şi la Spitalul Universitar. Acesta e cel de-al doilea accident colectiv de muncă produs în ultimele zile, după cel care a avut loc la Pasajul de la Băneasa. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Răcari şi reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă au declanşat cercetări în acest caz.
Magda Colgiu