x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Victimele rapirii si-au pus lacat la gura

Victimele rapirii si-au pus lacat la gura

29 Mai 2005   •   00:00

In acest week-end, Sorin Miscoci, Marie-Jeanne Ion si Ovidiu Ohanesian nu au facut declaratiile asteptate de toata lumea. Dintre ei, doar Miscoci este "la vedere" el plimbandu-se cu logodnica si cu cativa prieteni prin Sibiu.

  • de DAN TOMOZEI
  • OBSERVATOR
  • Miscoci a stat tot timpul cu prietenii

    AMINTIRI DUREROASE. Sorin inca nu a terminat de povestit familiei cosmarul prin care a trecut

    In acest week-end, Sorin Miscoci nu s-a ascuns de ochii lumii, asa cum au facut Marie-Jeanne si Ovidiu. Aseara, postul de televiziune Realitatea TV a anuntat ca o echipa de anchetatori din Romania se va afla astazi la Bagdad pentru a-l interoga pe Mohamad Munaf. Ancheta condusa de romani a primit acceptul autoritatilor SUA.
  • de DAN TOMOZEI
  • Mama lui Sorin, Elena Miscoci, a ramas de "paza" la telefon pentru a raspunde sutelor de oameni care suna inca neincetat. Doar cativa prieteni au fost alaturi de Sorin in primele zile petrecute la Sibiu. A fost dorinta lui Sorin.

    Dupa prima zi in care a reluat contactul cu mediul din care a plecat in urma cu doua luni, Sorin si-a petrecut ziua de sambata in magazine. Avea nevoie de haine, iar la inaltimea lui nu este usor sa le gasesti. Pentru a evita intalnirea cu colegii de breasla, plecarea de la Bucuresti s-a facut in viteza. Nu a mai apucat sa treaca pe la apartamentul sau pentru a-si lua haine. "Am fost in Metro sa cautam haine. Am venit la Sibiu numai cu cele pe care le-am avut pe mine. Toate sunt la Bucuresti si aveam nevoie de schimburi. Surprinzator, toata lumea ma recunoaste. Unii cu surprindere, altii cu invidie, destui insa si cu rautate." Evident, sfatuitorul in materie de vestimentatie a fost Andreea, logodnica, omul care priveste critic fiecare pas al lui Sorin.

    VIZITA IN DUMBRAVA SIBIULUI. Gurmand, obisnuit sa consume mancaruri grele, bine condimentate si inundate in sosuri, Sorin a petrecut, impreuna cu Andreea, cateva ore la "Hanul din batrani" din cadrul Muzeului Civilizatiei Traditionale Astra din Sibiu. "Am mancat mici. Imi era dor (povesteste ca despre o mare victorie, razand cu o pofta nebuna). A fost excelent. Parca nu am vazut muzeul atat de frumos ca pana acum. Totul e frumos aici. Abia astept sa ma intorc." Ziua de sambata a fost dedicata plimbarilor, cumparaturilor, redescoperirii Sibiului inundat de strainii veniti la Festivalul international de teatru.

    INTALNIRE DE GRADUL ZERO. Spre seara, dupa o noua runda de povesti si zeci de telefoane venite din toata tara, Sorin, Andreea si grupul de prieteni au plecat spre centrul orasului. La numai cativa pasi de casa, undeva in apropiere de Piata Cibin, fata in fata s-au intalnit doi dintre oamenii care fac istorie pentru oras. Sorin Miscoci - omul care a coborat in infern si Teodor Tulpan - omul care a urcat in cer, primul dintre romanii care au pus piciorul pe Varful Everest in urma doi ani (exact in ziua eliberarii jurnalistilor). Soarta a facut ca extremele sa se intalneasca. Au facut cunostinta si au schimbat cateva cuvinte. Putine. Au mers alaturi pret de cateva sute de metri. Pareau doua momente pe care numai daca stii sa le privesti si sa le intelegi gasesti rostul intalnirii lor.

    O LUME MIRATA. Reactia celor care l-au cunoscut pe Sorin din imaginile tv si posterele afisate in oras este un spectacol demn de admirat. La inceput privesc surprinsi, ca si cum il stiu de undeva. Apoi intorc privirea, dupa care izbucnesc: "Uite-l pe Sorin!". Pe strada principala din Sibiu, sute de sibieni asezati la terasele amenajate pentru sezonul estival isi dadeau coate, intorceau capul, priveau ca hipnotizati omul care a revenit acasa. Multi se ridicau si veneau sa il salute, sa il sarute, sa se bucure, strangandu-i mana. "Am vrut sa vad oameni, sa imi revad prietenii, sa privesc multi, multi oameni. Imi era dor de asta. Acolo... eram numai noi trei, cu Jana si Ovidiu."

    DIN NOU, LA BUCURESTI. Sorin va fi din nou la Bucuresti incepand de astazi. Va avea o intalnire cu autoritatile si, impreuna cu Marie-Jeanne si Ovidiu, va trece prin proba conferintei de presa. Se va intalni cu presedintele Traian Basescu, pentru care poarta un respect deosebit. De fiecare data cand il intreb de presedinte, prima reactie este o tacere anume, in timp ce privirea se ascute intr-un mod special. "Nu am cuvinte. Nu se poate explica ce simt. Si nu cred ca voi putea sa te fac sa intelegi vreodata ce a facut omul asta pentru noi. Si-a asumat o responsabilitate pentru care o viata intreaga nu putem sa ii multumim. Gestul lui il simtim acum ca suntem acasa."

    Dupa conferinta de presa, Sorin spera sa isi recupereze masina de la colegi si apoi sa vina acasa, sa se rupa de tot, sa aiba timp numai pentru el si Andreea. Pentru pregatirea nuntii care este programata in septembrie. Deja sunt discutate detalii pentru sala si invitati, care sunt de acum cu mult mai multi decat era planuit.

    CU GANDUL LA FLORENCE AUBENAS. Fiind alaturi de el, nu mi-am putut opri o intrebare legata de Florence Aubenas, jurnalista franceza despre care nu se mai stie nimic, de zeci de zile. "Trebuie sa ne rugam pentru ea si pentru toti cei care sunt in situatia ei. Noi stim mai bine ce inseamna sa fii rapit, sa nu ai acces la libertate. Insa trebuie sa speram, sa fim convinsi ca se va intoarce. Pare incredibil, insa de acolo, din Bagdad, se simte orice actiune de solidaritate, orice gest pe care cei de acasa il fac pentru tine. Noi v-am simtit foarte mult in infernul din Irak si atunci cand ne era mai greu la cei de acasa ne gandeam, de la voi asteptam sa primim un semn."

    MARIE-JEANNE SI OVIDIU EVITA PRESA
    Liniste totala si aproape suspecta in cazul celorlalti doi jurnalisti eliberati din Irak. Marie-Jeanne Ion si Eduard Ovidiu Ohanesian au refuzat cu indarjire orice contact cu presa, preferand, se pare, doar compania familiilor. Ieri redactorul nostru a facut "planton" la apartamentul din Mihai Bravu al familiei Ohanesian. Nimeni nu stie nimic de soarta celebrului vecin. El n-a venit inca la redactia Romaniei Libere. Nici despre Marie-Jeanne nu s-a aflat nimic in acest week-end. Mama ei declarase la sfarsitul saptamanii trecute ca fiica sa va vorbi pentru ca nu are nimic de ascuns, dar ca are nevoie de cateva zile de relaxare totala. Poate mai multe amanunte vom obtine astazi, cand cei trei ziaristi vor sustine o conferinta de presa.
    ×
    Subiecte în articol: sorin observator