x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Victimele Revolutiei incep sa dea statul in judecata

Victimele Revolutiei incep sa dea statul in judecata

08 Mai 2004   •   00:00

Participantiii la revolta populara din Bucuresti, din zilele de 21-22 decembrie 1989, au venit in intampinarea demersului initiat de Jurnalul National in scopul aflarii adevarului despre crimele comise in acele zile.

VALNETIN ZASCHIEVICI

Daca pentru reprimarea sangeroasa a demonstratiilor de la Timisoara, ori pentru alte evenimente cumplite din zilele Revolutiei au fost gasiti anumiti vinovati, au fost judecati si condamnati la diferite pedepse, pentru mortii si ranitii de la Inter, de la Dalles sau din Piata Palatului n-a fost gasit nici un responsabil. Si au fost 48 de morti si 604 raniti. Doar un singur maior de militie a fost facut responsabil pentru ranirea unui tanar.

Or, un lucru e clar: pana la caderea regimului Ceausescu exista o autoritate in stat, cei ce au deschis focul asupra manifestantilor ori au trecut cu tancul peste ei au executat niste ordine. Nu poate fi aruncata vina nici pe „teroristi", nici pe „agenturile straine". Vreme de 15 ani, autoritatile judiciare romanesti s-au ferit ca dracu’ de tamaie sa avanseze cu cercetarile intr-o zona considerata, probabil, inoportuna. Marturiile supravietuitorilor indica: au tras militieni, securisti, militari. Unii spun ca au tras si activisti ori secretari de partid. Pentru linistea urmasilor celor ucisi, pentru linistea supravietuitorilor care au ramas cu handicapuri grave, explicatiile vagi nu valoreaza nimic. Fapte precum omorul, tentativa de omor, vatamarea corporala grava sunt si acum prevazute in Codul Penal. Anchetele care lancezesc de 15 ani, sub forma unor dosare nefinalizate, trebuie continuate. Anchetele superficiale si prost facute trebuie redeschise.

Pentru ca politicienii aflati la conducerea tarii in acest rastimp n-au avut vointa de a cere aflarea adevarului (decat cel mult propagandistic, electoral), iar Justitia nu a fost nici incurajata, nici presata sa avanseze cu cercetarile, Jurnalul National a decis sa-i ajute pe urmasii celor ucisi si pe ranitii din 21-22 decembrie sa se indrepte in justitie impotriva statului roman, oferindu-le consultanta juridica gratuita. Ieri, ca urmare a publicarii „Manifestului pentru victimele Revolutiei", unii dintre cei ce au avut de suferit de pe urma represiunii au contactat redactia, urmand sa se actioneze in judecata statul, cu sprijinul nostru. Poate astfel, statul va fi mai interesat sa gaseasca vinovatii, daca nu din alt motiv, macar de teama ca va fi pus la cheltuieli grele. Ii asteptam pe cei interesati de acest demers sa ne contacteze.

×
Subiecte în articol: observator