x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Victor Alistar: "Chiar dacă voi câştiga procesul meu cu ANI, mandatul de membru CSM ar rămâne revocat”

Victor Alistar: "Chiar dacă voi câştiga procesul meu cu ANI, mandatul de membru CSM ar rămâne revocat”

de Violeta Fotache    |    03 Feb 2011   •   19:39

Consiliul Superior al Magistraturii şi-a rezervat dreptul de a reacţiona la motivarea deciziei CCR privind neconstituţionalitatea validării membrilor CSM de către plenul Senatului, abia după publicarea ei în Monitorul Oficial, după cum ne-a declarat noul purtător de cuvânt al Consiliului, Monica Prejmereanu.

Reacţie a avut însă Victor Alistar, membru în CSM din partea societăţii civile.
"Prin decizia Curţii Constituţionale nr. 54/2011, această instituţie şi-a extins competenţele în materia puterii judecătoreşti şi şi-a subordonat camerele Parlamentului în materia competenţelor exclusive ale Parlamentului, comportându-se ca autoritate superioară de control şi cenzură. Astfel, Curtea s-a comportat ca o instanţă de drept comun în materia contenciosului administrativ, cenzurând pe criterii de nelegalitate acte administrative, iar pe fond s-a substituit competenţelor exclusive ale Senatului de a verifica şi aprecia cu privire la îndeplinirea condiţiilor de către candidaţii pentru funcţia de membri ai CSM din partea societăţii civile. Pe lângă performanţa de a încălca printr-o singură decizie autoritatea puterii judecătoreşti şi cea a puterii legislative, Curtea a încălcat şi drepturile omului, prin încălcarea dreptului meu la apărare, dreptului meu de acces la justiţie, a dreptului de a accede într-o funcţie publică, toate garantate prin Constituţie. Este regretabil că cinci judecători ai Curţii, au neglijat toate principiile constituţionale şi de drept pentru a da loc unor deziderate de ordin politic, creând o capodopera juridică despre cum nu trebuie să fie analizată o cauză. Ce mă deranjează cel mai tare, raportat la decizia Curţii Constituţionale, nu este aceea că mi s-a anulat dreptul de vot în CSM ca reprezentant al societăţii civile, ci aceea că, cu amărăciune constat,  luptele partizane au ajuns să vicieze instituţiile statului de drept în asemenea măsură.

Luptele partizane nu trebuie să afecteze dreptul societăţii civile de a-şi desemna reprezentanţii şi nici să cenzureze acest drept prin decizii adoptate cu încălcarea competenţei, care au avut ca scop selectarea şi excluderea unor membrii din Consiliul Superior al Magistraturii. Cu privire la efectele Deciziei nr. 54/2011 a Curţii Constituţionale, trebuie avute în vedere două aspecte: primul este acela că deciziile Curţii sunt definitive şi ele nu pot fi recurate sau revizuite, iar al doilea este că ele sunt general obligatorii atunci când sunt date în materia de control de constituţionalitate în competenţa Curţii. Faţă de primul aspect, se vădeşte cât de incorectă a fost reţinerea şi soluţionarea unei contestaţii inadmisibile pe rolul Curţii, fie şi pentru că produce efecte ireparabile. Chiar dacă voi câştiga procesul meu cu ANI, mandatul de membru CSM ar rămâne revocat. Faţă de obligativitatea deciziei, ea nu se poate opune atâta vreme cât ea a intervenit într-o materie ce excede competenţei Curţii Constituţionale. Toate aceste aspecte de anormalitate nu ar fi apărut dacă în România democraţia constituţională, statul de drept şi respectarea competenţelor diferitelor puteri în stat ar fi fost respectate.  Regret că am ajuns, ca jurist, să pot să spun despre o decizie jurisdicţională că nu îi recunosc legitimitatea că nu o accept, ci că o consider o atitudine abuzivă la adresa drepturilor mele. Ce ironie pentru România, să aibă ca pilon de apărare a Constituţiei tocmai o instituţie care încalcă Constituţia. Statul de drept rămâne un principiu orfan în patria noastră "Constituţională”. Solicit Senatului României ca în modul în care va acţiona pentru analiza deciziei Curţii Constituţionale, dacă o consideră opozabilă, deşi este dată într-o materie ce excede competenţele Curţii, să nu se plaseze în aceiaşi situaţie cu CCR de a încălca limitele puterii judecătoreşti, independenţa şi autonomia acesteia. Faţă de cele mai de sus, voi analiza toate căile de urmat, nu pentru locul societăţii civile în CSM, ci pentru principiile statului de drept care trebuie apărate indiferent de conjuncturi.”, ne-a comunicat Victor Alistar.

×