x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Victor Ciutacu a câştigat procesul cu Radu Moraru şi B1TV

Victor Ciutacu a câştigat procesul cu Radu Moraru şi B1TV

20 Oct 2011   •   16:06
Victor Ciutacu a câştigat procesul cu Radu Moraru şi B1TV

Judecatoria Sectorului 1 a admis in parte actiunea in instanta a jurnalistului Victor Ciutacu si i-a obligat pe realizatorul TV Radu Moraru si televiziunea B1 TV la plata a 10.000 de lei daune morale.

Instanta a mai luat act de faptul ca Victor Ciutacu isi rezerva dreptul sa ceara celor doua parti cheltuielile de judecata in cadrul altui proces. Pe de alta parte, Judecatoria Sectorului 1 a respins exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a B1 TV, parte parata in procesul civil. Decizia poate fi atacata cu recurs in 15 zile de partile din dosar la Tribunalul Bucuresti.

Victor Ciutacu a declarat Mediafax ca este multumit de decizia instantei, chiar daca a venit la doi ani de dupa ce a depus plangerea impotriva lui Radu Moraru si a televiziunii B1 TV.

“Decizia a venit la doi ani de zile dupa ce am depus plangerea, in octombrie 2009. Sunt multumit. Nu ma iluzionez, stiu ca va face recurs, dar mergem pana in panzele albe. Legea zice ca nu poate sa spuna oricine orice despre oricine, fara sa si probeze', a spus Victor Ciutacu.

Totodata, Victor Ciutacu a spus ca are de gand sa faca recurs, deoarece, desi nu il intereseaza pentru sine valoarea daunelor morale pe care instanta a stabilit ca trebuie sa i le plateasca Radu Moraru si B1 TV, considera ca ele sunt prea mici.

“Deserviciile de imagine pe care mi le-a provocat Radu Moraru sunt incalculabile dupa o formula matematica. Instanta a apreciat ca prejudiciul meu de imagine este de 10.000 de lei, eu sunt multumit de faptul ca mi-a dat dreptate, dar nu si de cuantumul sumei. Concesiv fiind, insa, daca fostul realizator TV si postul unde am fost terfelit nu fac recurs, astept ca Radu Moraru si B1 TV sa scoata banii', a mai spus Victor Ciutacu.

Pe de alta parte, si Radu Moraru a spus ca va face recurs la decizia Judecatoriei Sectorului 1.

“O sa facem recurs clar. Decizia a fost amanata de cateva ori, fapt foarte rar in practica aceasta din ce mi-au spus avocatii. Am banuielile mele, dar deocamdata n-am probe de ce a fost amanata. Este paradoxal ca justitia si judecatorul n-au inteles un lucru fundamental. Ciutacu spune pe blogul lui cat de bine o duce si cat de promovat a fost de catre Voiculescu, iar in instanta aproape ca plangea cand ii spunea judecatorului ca, din cauza emisiunilor mele, Voiculescu i-a taiat din bani si l-a retrogradat pe Antena 3. Eu nu stiu cand spune Ciutacu adevarul si cand minte, dar asta este problema lui, problema mare este a judecatorului cand a dat sentinta', a mai spus Radu Moraru.

Jurnalistul Victor Ciutacu a dat in judecata, in octombrie 2009, societatea News Television SRL, care detinea la acel moment B1 TV, si pe Radu Moraru, la vremea respectiva realizator al emisiunii “Nasul' de la postul TV, cerand daune morale de 100.000 de lei, pentru afirmatiile “mincinoase' la adresa sa facute in mai multe editii ale respectivului program.

Sentinta trebuia sa fie pronuntata in iunie, insa procesul a fost repus pe rol, cu termen la 28 septembrie, dupa ce instanta a primit la dosarul cauzei inscrisuri ce au fost depuse de Radu Moraru. Instanta a decis repunerea pe rol a cauzei pentru a se discuta in contradictoriu cu partile aceste inscrisuri.

Contactat la inceputul lunii de Mediafax, Victor Ciutacu declara ca Radu Moraru a depus inscrisurile prin registratura, iar instanta le-a primit la dosar. “Evident, intrucat noi nu le cunosteam si nu ne-am pronuntat pe ele, nu putea judeca. Instanta a dat un termen, ca sa spunem si noi ce credem legat de acele acte. Instanta a procedat corect fata de noi, respectand procedurile, dar este dezamagitor ca Radu Moraru a considerat necesar sa puna probele pe care sustine ca le are abia la doi ani dupa acuzatiile facute si declansarea actiunii judiciare', spunea atunci Victor Ciutacu.

“Respect orice decizie a instantei, e unul dintre principiile esentiale ale statului de drept. Ca sa mi se faca dreptate, sunt dispus sa ma judec, la nevoie, toata viata', a mai spus atunci Ciutacu. Actiunea lui Victor Ciutacu - redactor-sef al ziarului Jurnalul National - impotriva lui Radu Moraru si a societatii News Television SRL a fost depusa la Judecatoria Sectorului 1 din Bucuresti in 14 octombrie 2009.

Victor Ciutacu a solicitat instantei obligarea B1 TV si a lui Radu Moraru, in solidar, la plata sumei de 100.000 de lei, cu titlu de daune morale, “pentru fapta ilicita savarsita prin difuzarea, in cadrul emisiunii , la postul de televiziune B1 TV, a unor afirmatii mincinoase fata de el'. Totodata, jurnalistul a solicitat obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata.

“In cadrul emisiunilor din datele de 7 septembrie (2009, n.r), 8 septembrie (2009, n.r.), 10 septembrie (2009, n.r.), 14 septembrie (2009, n.r.) si 15 septembrie (2009, n.r.), postul de televiziune B1 TV si paratul Radu Moraru, in calitatea sa de realizator al emisiunii au declansat, in mod clar, indubitabil, o campanie de presa indreptata impotriva mea, prin prezentarea unor aspecte neadevarate legate de activitatea mea profesionala, de natura a-mi stirbi demnitatea, de a ma discredita si de a aduce atingere imaginii mele publice', se arata in cererea de chemare in judecata, adresata instantei de Victor Ciutacu.

Victor Ciutacu a dat in judecata B1 TV si pe Radu Moraru, dupa mai multe sesizari transmise Consiliului National al Audiovizualului (CNA), in urma carora televiziunea a fost amendata. Astfel, in data de 10 septembrie 2009, CNA a decis sa amendeze B1 TV cu 10.000 de lei, pentru emisiunile “Nasul' difuzate in 7 si 8 septembrie 2009, in care realizatorul TV i-a adus acuzatii lui Ciutacu, incalcand legislatia audiovizuala. Totodata, in 15 septembrie 2009, Consiliul a amendat din nou cu 10.000 de lei postul B1 TV, pentru emisiunea “Nasul' difuzata in data de 10 septembrie 2009, in care realizatorul Radu Moraru i-a adus acuzatii lui Victor Ciutacu.

De cealalta parte, realizatorul de televiziune Radu Moraru declara in septembrie 2009 ca Victor Ciutacu “se victimizeaza' si ca ii va furniza, “seara de seara', “probele' in legatura cu afirmatiile sale din emisiunea “Nasul' difuzata in 7 septembrie 2009, la B1 TV, cand a spus despre “Victoras' ca ar fi "ciordit".

Ulterior, la termenul din 23 martie 2011 din procesul cu Ciutacu, Radu Moraru a declarat ca afirmatiile pe care le-a facut in emisiunea “Nasul' la adresa lui Victor Ciutacu au avut menirea de a-l atentiona si ca Ciutacu este “un tip talentat, cu caracter'.

Intre timp, respectiv din decembrie 2010, Radu Moraru nu a mai realizat emisiunea “Nasul' la B1 TV, ci la televiziunea generalista 10 TV, lansata de compania de telecomunicatii RCS&RDS. Recent, Radu Moraru a anuntat insa ca postul 10 TV este in “moarte clinica', precizand ca nu stie daca emisiunea sa va mai fi difuzata in direct pe aceasta televiziune.

×
Subiecte în articol: nasul radu moraru victor ciutacu calomnie