Victor Athanasie Stănculescu a mărturisit, aseară, la Teatrul Odeon, că, la procesul soţilor Ceauşescu, s-a simţit ca între două plutoane de execuţie, evenimentul istoric de acum 20 de ani fiind prezentat în premieră în cadrul unui spectacol, la instituţia bucureşteană.
Stănculescu a fost prezent la o masă rotundă care a avut loc după reprezentaţia spectacolului "Ultimele ore ale lui Ceauşescu". "Eram făcut trădător. Am simţit că eram între două plutoane de execuţie: ale forţei puterii şi ale revoluţiei", şi-a amintit Stănculescu. El a mai spus că, după 20 de ani, a trebuit să iasă afară în timpul reprezentaţiei, comparând forţa tragică a acesteia cu piesele lui Shakespeare. "A trebuit să mă rup în două şi să iau o hotărâre cu care să merg", a mai spus Stănculescu, citat de Mediafax.
Fostul general Victor Athanasie Stănculescu a fost încarcerat pentru a-şi ispăşi pedeapsa în dosarul Revoluţiei de la Timişoara. Despre acest lucru, Stănculescu a declarat: "La Timişoara nu am comandat eu. La Timişoara nu am dat eu ordin să se tragă. La Timişoara era alt comandant (...) Mă întreb şi azi dacă sunt condamnat pentru Timişoara sau pentru proces", a mai spus fostul general.
Victor Athanasie Stănculescu a fost reîncarcerat pe 18 septembrie, după ce Curtea Militară de Apel Bucureşti a admis contestaţia procurorilor la decizia de eliberare pentru un an a fostului general. Stănculescu fusese eliberat în 12 mai din Penitenciarul Jilava. Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a decis atunci eliberarea lui pe o perioadă de un an, pentru rezolvarea problemelor de sănătate.
Pe 16 octombrie 2008, judecătorii instanţei supreme i-au condamnat pe Mihai Chiţac şi Victor Athanasie Stănculescu la câte 15 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav. Mihai Chiţac a fost eliberat din arest în 18 septembrie, pentru trei luni, din motive medicale.
Fiind întrebat cum îi vede pe soţii Ceauşescu, Stănculescu a spus că îi percepe ca pe "nişte personaje tragice, care au reprezentat drama regimului trecut". Fostul general a spus că tragismul soţilor Ceauşescu, în momentul procesului, venea atât din faptul că aceştia au fost demni în faţa morţii, dar şi din faptul că aceştia nu au înţeles, totuşi, momentul istoric. Victoria Cociaş, care a interpretat-o pe Elena Ceauşescu în spectacol, a spus că decizia cea mai grea a fost să accepte rolul, deoarece nu se putea apropia de aceasta. Până la urmă, actriţa a mărturisit că a văzut în soţia lui Ceauşescu, în acele momente, o femeie puternică "o femeie foarte aproape de bărbatul ei (...) era ca o leoaică". "Avea o forţă vitală", a declarat Victoria Cociaş despre Elena Ceauşescu din ultimele momente ale vieţii acesteia. "Păcat că această forţă vitală a fost folosită în ultimele clipe", a replicat Stănculescu. Fostul general a declarat, de asemenea, că a avut impresia că, în timpul procesului, soţii Ceauşescu au crezut că el era acolo pentru a-i ajuta.
Stănculescu a spus că oamenii implicaţi în procesul şi execuţia soţilor Ceauşescu au fost anunţaţi de numele acestora în ultimul moment, până atunci fiindu-le spus că este vorba de procesul "unor terorişti". În ceea ce priveşte clarificarea procesului Ceauşescu, Stănculescu a declarat: "Nu înţeleg de ce justiţia se împotriveşte să se facă exhumarea soţilor Ceauşescu". El a mai mărturisit că "sigur i-ar găsi" în cimitirul de la Ghencea.
"Mă întreb dacă în situaţia de atunci se găseau soluţii, după care legislaţie să mergem ca să rezolvăm cazul", a mai spus Stănculescu. Acesta a spus că, la 20 de ani de la Revoluţie, oamenii ar trebui să cunoască presiunile din exterior la care au fost supuşi cei implicaţi în evenimentele din decembrie 1989.
Întrebat dacă există un adevăr care ar putea să îl elibereze, Stănculescu a răspuns sec: "Probabil că moartea".
Citește pe Antena3.ro